Volkskrant Avond: Nederland wordt steeds veiliger, hoe kan dat? | Een voorproefje van het songfestival (wij zijn voor België)

Goedenavond. Vijftien jaar geleden telde de politie 93 misdrijven per duizend inwoners. Vorig jaar waren dat er nog 49 per duizend inwoners. Waar komt deze daling vandaan? Verder in de Volkskrant Avond: het verslag van een krankzinnige werkdag: altijd maar doorgaan met werk, tot de dood erop volgt. En een vrijgevochten Arabische prinses ontvlucht haar vaderland Dubai per luxe jacht. Dat wordt geënterd door gewapende commando’s en sindsdien ontbreekt elk spoor. Waar is prinses Latifa?

Vijftien jaar geleden, op het hoogtepunt van de misdaadgolf, telde de politie 93 misdrijven voor iedere duizend inwoners. Vorig jaar waren dat er nog 49 per duizend inwoners. Beeld Marcel van den Berg/de Volkskrant
Vijftien jaar geleden, op het hoogtepunt van de misdaadgolf, telde de politie 93 misdrijven voor iedere duizend inwoners. Vorig jaar waren dat er nog 49 per duizend inwoners.Beeld Marcel van den Berg/de Volkskrant

Vandaag belangrijk

Criminaliteit verdwijnt niet, maar verschuift
Volgens het CBS daalt de criminaliteit in Nederland. De burgers ervaren iets heel anders. Hoe komt dat?

RIVM stapt per direct uit alle tabakscommissies: invloed tabakslobby te groot
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) stappen per direct uit alle internationale tabakscommissies die adviezen geven over de meting van giftige stoffen in sigaretten. Zij vinden de invloed van de tabakslobby in de commissies te groot en zijn van mening dat de nadruk te weinig ligt op bescherming van de volksgezondheid.

De na haar verdwijning geposte YouTube-video. Beeld AP
De na haar verdwijning geposte YouTube-video.Beeld AP

Waar is prinses Latifa, dochter van de heerser van Dubai?
Een vrijgevochten Arabische prinses ontvlucht haar vaderland Dubai per luxe jacht. Dat wordt voor de Indiase kust geënterd door gewapende commando’s, die haar ontvoeren naar Dubai. Sindsdien ontbreekt elk spoor.

Malaise bij Air France: KLM moet lijdzaam toekijken
Een droomhuwelijk was het nooit, maar nu Air France zich in een crisis bevindt, maakt KLM zich pas grote zorgen. Is er een uitweg voor de Nederlandse luchtvaartmaatschappij uit de Franse malaise?

Video van de dag

In de serie Jong in Israël spreekt fotograaf Cigdem Yuksel met verschillende jongeren in het land om te kijken of haar beeld van Israël klopt. In de eerste aflevering volgen we Israa Madi. Volgens Israa wordt het land niet verscheurd door geloof, maar omdat iedereen de sterkste wil zijn: ‘Moslims, joden en christenen hier geven eigenlijk niet zo veel om religie.’

Vanavond op televisie

In de slotuitzending van dit seizoen Koken met Van Boven (NPO 2, 20.25 uur) gaat Yvette van Boven aan de slag met water en oud brood. Cees Grimbergen duikt in zijn documentaire Zwarte Zwanen (NPO 2, 20.55 uur) in belangenverstrengeling in de pensioenwereld. Zin in een film? Kijk La Grande Bellezza (Arte, 21.50 uur) ook nagesynchroniseerd (want op Duitse zender) de moeite waard. Hier vind je de rest van onze tips.

Morgen in de krant

Vanille is nu duurder dan zilver: 500 euro per kilo
Met 500 euro voor een kilo is vanille nu op saffraan na de duurste specerij. Twee achtereenvolgende slechte oogstjaren in Magdascar, veruit de grootste leverancier, hebben de prijs tot grote hoogte opgedreven. (+)

Ermanno Olmi was ‘een van de laatste grote filmmakers van de jaren zestig’ (1931 - 2018)
Maandag overleed de Italiaanse filmregisseur Ermanno Olmi, maker van het Gouden Palm-winnende De klompenboom.

Verslag van een krankzinnige werkdag: altijd maar doorgaan met werk, tot de dood erop volgt
Technologie zou de mens veel korter laten werken. Ondertussen werken we harder en langer dan ooit en vindt iemand als architect Nick Matulessy het prima als hij de veertig niet meer haalt. (+)

Sennek uit België doet triphop, ofwel een hiphophuppelritme, gecombineerd met cinematografisch georkestreerde weemoed. Beeld ANP
Sennek uit België doet triphop, ofwel een hiphophuppelritme, gecombineerd met cinematografisch georkestreerde weemoed.Beeld ANP

Waarom je dit jaar voor België moet zijn tijdens het songfestival
Bordje met kaas en leverworst klaar? Pelpinda's check en het bier koud? De eerste halve finale van het songfestival is dinsdagavond en de Volkskrant proefde alvast voor. (+)

In Japan - het land van oorsprong - zijn de emoji’s alweer uit
Historicus en kunstenaar Lilian Stolk deed onderzoek naar de emoji en vond een aantal opmerkelijke zaken. (+)

Sylvia Witteman proeft van alle geneugten van de all-inclusivevakantie
Je kunt zeggen wat je wilt over all-inclusivevakanties in landen met discutabele mensenrechten, maar één ding is zeker: je kunt er doen waar je zin in hebt. En in het geval van Sylvia Witteman is dat bijna niets. (+)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden