Volkskrant akkoord met overname door Persgroep

De Volkskrant stemt onder voorwaarden in met de overname van uitgever PCM door de Belgische Persgroep. Dat hebben de directie en de Stichting de Volkskrant, voor 7,2 procent aandeelhouder in PCM, maandagavond laten weten....

Volgens de Volkskrant moet er bij de overname een protocol komen waar in elk geval is vastgelegd dat de krant kwaliteitsjournalistiek kan blijven bedrijven, gezien de reputatie van Van Thillo als harde saneerder. Bovendien moet na de overname alsnog serieus worden onderzocht of de Volkskrant buiten PCM kan worden verzelfstandigd. Dat wil NRC Handelsblad ook. Van Thillo noemde het eerder ook een ‘weeffout’ dat beide kwaliteitskranten moeten concurreren binnen hetzelfde bedrijf.

Tijd
Anderhalve week geleden vroeg de Volkskrant de PCM-top meer tijd om alternatieven te kunnen onderzoeken, zoals een verzelfstandiging van de krant of een herfinanciering van de schulden van PCM. Ook werd meer informatie gevraagd. Naast De Persgroep hebben ook de HAL en de Weekbladpers een bod gedaan op PCM. Volgens de redactieraad, ondernemingsraad en de directie is nu gebleken dat er op dit moment geen werkbare alternatieven zijn voor De Persgroep.

Dat komt vooral doordat PCM 120 miljoen euro schuld heeft bij de banken als erfenis van het Britse opkoopfonds Apax. De banken eisen snel nieuw geld, zeker sinds de kredietcrisis. De Persgroep betaalt zo’n 100 miljoen euro voor een meerderheid van PCM, waarvan zo’n 60 miljoen naar de banken gaat. Daarmee is de druk van de ketel. De aandeelhouders, inclusief De Persgroep, krijgen de komende vijf jaar geen winstuitkeringen. De opbrengst van een eventuele verkoop van een krant komt ook ten goede aan PCM, zei topman Bert Groenewegen.

Het vertrek van een van de kranten is nu niet mogelijk, aldus de Volkskrant, omdat PCM dan in problemen komt met de kosten van druk en bezorging. Bij de overname keert het AD, nu nog deels van Wegener, volledig terug bij PCM.

Christian van Thillo. (Yann Bertrand/ De Morgen)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden