Recept Volkskeuken

Volkskeuken: lamsbout met knoflook en krieltjes

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: lamsbout met knoflook en krieltjes uit de oven (hoofdgerecht, 4 personen).

Ik zat met twee Spaanse dames uit Málaga en een Duitse meneer op het terras van Bar Català in de Amsterdamse Spuistraat, toen het gesprek op wijn kwam. We wisselden onze favoriete soorten uit. Een van de Spaanse dames noemde fino. Fino, dacht ik, dan bedoelt ze toch droge sherry? Dus ik zei: ‘Ah, droge sherry!’, maar dan in het Engels. De Spaanse dames keken eerst elkaar en vervolgens mij niet-begrijpend aan. Sherry? Daar hadden ze echt nog nooit van gehoord.

Sherry, hield ik vol, je weet wel, sherry uit Jerez de la Frontera, jullie Andalusische toverdrank! Ah, jerez, verzuchtten de Spaanse dames opgelucht, want de conversatie had hen zichtbaar ongemakkelijk gemaakt. Wikipedia bracht uitkomst: sherry is de Engelse verbastering van jerez. Dat Spanjaarden het woord sherry niet gebruiken, kwam mij voor als een enorme ontdekking. Dat kan ook hebben gelegen aan de rioja die we op dat moment dronken.

Waar we het wel snel over eens waren, is dat de Spaanse keuken niet zonder uitbundige hoeveelheden knoflook kan. Dat was ontdekking nummer twee, dat ik eigenlijk een Spanjaard ben, knoflookconsumptie-technisch.

Vandaar deze lamsbout met knoflook uit de oven. Of dit recept typisch Spaans is, durf ik niet te zeggen. Maar sherry in je eten, dat is echt Andalusisch, beaamden mijn Spaanse dames. Toen wist ik het zeker: ik ben een Andalusiër.

Bereiding

Laat de lamsbout op kamertemperatuur komen. Halveer de krieltjes, en kook ze 5 minuten in kokend water. Laat uitlekken en leg ze in een ruime braadslee. Haal de knoflooktenen van de voet, maar pel ze niet. Hussel de knoflook met het spek door de aardappelen, kruid met zout en schenk er wat olie over. Kruid de lamsbout met zout en peper. Verhit olie in een koekenpan en bak het vlees aan alle kanten bruin. Leg de bout in het midden van de schaal en steek er een vleesthermometer in. Zet de schaal in een voorverwarmde oven op 100 graden. Braad totdat de kerntemperatuur van het vlees 63 graden is (dat duurt ongeveer 100 minuten). Besprenkel het lam tussendoor met de sherry. Laat het vlees even rusten in aluminiumfolie en snijd in dunne plakken. Zet de oven ondertussen op de hoogste stand, en zet de braadslee met de aardappelen en knoflook nog 15 minuten in de oven. Serveer alles met wat vers gehakte peterselie. 

Ingrediënten

800 g lamsbout, aan 1 stuk

800 g krieltjes

1,5 voet Spaanse of Franse knoflook

150 g gerookt spek, in kleine stukjes

peper en zout

olijfolie

100 ml sherry (medium dry)

platte peterselie, gehakt

Van links naar rechts: Pay-Uun Hiu, Sake Slootweg, Tallina van den Hoed, Onno Kleyn, Loethe Olthuis, Marie Louise Schipper en Marcus Huibers. Zij doen beurtelings suggesties voor de dagelijkse dis.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.