Recept Volkskeuken

Volkskeuken: Geroosterde nazomergroenten met vis

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: geroosterde nazomergroenten met vis uit de oven (hoofdgerecht, 4-5 personen).

Geroosterde nazomergroenten met vis

Een moestuin en groentekas hebben hun nadelen. Je wordt er moe en modderig van en ze kosten handenvol tijd. Daarentegen: je eigen groenten blijven een wonder, je hoeft nooit meer naar de sportschool en je hebt eind september nog steeds volop verse zomergroenten en kruiden. Voor dit recept is een flinke oven en bakplaat handig, zodat je de groenten goed kunt uitspreiden. In een kleinere oven moet je ze vaker omscheppen, anders gaan ze stoven in plaats van roosteren. Alternatief: het recept halveren voor 2 tot 3 personen. De exacte oventijd hangt af van uw oven en de grootte van de groentestukken.

Voorbereiding (kan een halve dag van tevoren): hussel 2 eetlepels citroensap, 2 theelepels komijn, 2 eetlepels olijfolie en een flinke snuf zout door de visstukjes. Meng de verse kruiden door elkaar. Zet vis en kruidenmengsel in de koelkast. Maak alle groenten schoon: halveer aubergine en courgette in de lengte en snijd de helften overdwars in dikke plakken. Snijd ui en paprika’s in flinke stukken, de worteltjes in de lengte in kwarten, de prei in dikke ringen. Meng 150 ml olijfolie met de gehakte knoflook en peper, 1 theelepel komijn, de citroenrasp en 1 ½ - 2 theelepels zout.

Bereiding

Verwarm de oven voor op 210 °C. Haal de vis uit de koelkast. Vet de bakplaat of braadslee in met olijfolie. Doe alle groenten in een grote kom, hussel het oliemengsel erdoor en spreid ze zo uit over de bakplaat of braadslee dat ze elkaar zo min mogelijk overlappen. Zet midden in de oven en bak onafgedekt ca. 10 minuten. Schep nogmaals om, zet de ovengrill aan en rooster nog 5 tot 10 minuten tot de groenten iets bruin en net gaar, maar nog knapperig zijn: schep eventueel nog een keer om. Haal de schaal uit de oven en schep de visstukjes door de groenten. Bak nog 4-5 minuten tot de vis net gaar is. Schep het kruidenmengsel erdoor en eet direct, met couscous of Turks brood en een (komkommer)salade.

Ingrediënten

Geraspte schil en sap van 1 biologische citroen

3 theel. gemalen komijn

150 ml olijfolie + 2 eetl.

400-450 g ASC-pangasius- of tilapiafilet, in stukjes (ca. 3 cm)

1 bosje koriander, fijngehakt

1 bosje peterselie, fijngehakt

1 bosje munt, fijngehakt

2 aubergines

2 (gele) courgettes

2 middelgrote uien

4 (groene of rode) paprika’s

4-5 bospeentjes

2 middelgrote preien

3 tenen knoflook, gepeld, gehakt

1 klein rood pepertje, zonder zaadjes fijngehakt

Extra: bakplaat of grote braadslee

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.