Recept Vegan tortillasoep

Volkskeuken: een veganistische sopa de tortilla

Sopa de tortilla Beeld Pay-Uun Hiu

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: de sopa de tortilla van Martinez en Wyse, een vegan-variant van de traditionele kippensoep.

‘Als je voor het eerst iets uit dit boek gaat koken, is het misschien verstandig niet met dit recept te beginnen. Het risico bestaat namelijk dat je niets anders meer wilt.’

Dat is natuurlijk een geweldige truc van Shannon Martinez en Mo Wyse in Eat Vegan. De getatoeëerde dames swingen al een tijdje rond in veganistische kringen, hoewel chef-kok ­Martinez géén veganist is. Juist daarom, vinden zij, zijn haar gerechten in hun vegan restaurant in Melbourne zo ­populair. Zij weet wat vleeseters die geen vlees eten willen.

Dus toen ik hun boek, dat in mijn kast een beetje uit zicht was geraakt, weer onder ogen kreeg, viel ik natuurlijk meteen voor die ­tortillasoep. De sopa de tortilla, ook sopa Azteca, is zeker een ­signature dish. Martinez’ ­cultiveert niet alleen haar rockimago, maar ook – met een touch uit de Zuid-Amerikaanse keuken – haar Spaanse roots.

Traditioneel is het een echte ‘comfy’ kippensoep met bij­lagen. Bijna vaste waarden zijn tomatenblokjes, avocado, zure room, kaas. In de vegan-variant van Martinez is het een soep met zwarte bonen en mais.

Verhit de olijfolie in een flinke pan op halfhoog vuur. Bak daarin paprika, ui en jalapeñopeper met wat zout tot de groenten zacht zijn. Voeg knoflook, komijnzaad, kaneelstokje en pimentón (gerookt paprikapoeder) toe en bak 30 seconden mee. Doe dan de tomatenblokjes, bouillon, maïskorrels, bonen, oregano, laurierblaadje, reepjes ­sinaasappel- en ­limoenschil erbij. Roer goed, breng aan de kook en laat een half uur pruttelen. Haal dan laurierblaadje en kaneelstokje eruit, roer limoensap en koriander ­erdoor en breng de soep op smaak met zout en peper.

Bak in een koekenpan met een scheutje olie de tortillareepjes (in porties) tot ze knapperig zijn en laat ze uitlekken op ­keukenpapier. Verdeel de helft van de tortillareepjes over de soepkommen en giet de soep erop. Garneer de soep met de rest van de tortillarepen, avocadoblokjes en schijfjes radijs.

INGREDIËNTEN

hoofdgerecht voor 2 personen

2 eetl. olijfolie
½ groene paprika in blokjes
1 kleine ui, fijngehakt
½ jalapeñopeper, ontdaan van zaadjes en zaadlijsten
1 eetl. knoflook, geperst
½ eetl. komijnzaad
½ kaneelstokje
½ theel. pimentón
200 g. tomatenblokjes uit blik
500-750 ml groentebouillon
1 blikje mais (212 ml, 140 g uitlekgewicht)
1 blik zwarte bonen (400 g, 265 g uitlekgewicht)
½ theel. oregano
1 laurierblaadje
1 reepje biologische sinaasappelschil
geraspte schil en sap van ½ biologische limoen
¼ - ½ bosje koriander, fijngehakt
olie
2-3 maistortilla’s, in reepjes van ca. 1 cm
½ avocado, in blokjes
paar radijsjes

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden