Recept Volkskeuken

Volkskeuken: Bloemkool uit de koekepan

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: bloemkool uit de koekepan.

Bloemkool uit de koekenpan Beeld Onno Kleyn

‘En dan heb ik une salade nodig, een krop sla. Daar ga ik in een pantomime een voor een de blaadjes afplukken: ‘elle m’aime, elle ne m’aime pas.’ Wie koopt de sla?’

‘Ik weet niet of ze wel sla hebben, in Nederland.’

Regisseur Philippe Vallepin en productieleider Estelle Bazin van het renaissancemuziek- en theatergezelschap Doulce Mémoire bespreken vooraf de enscenering van het Bourgondisch renaissancebanket van afgelopen zaterdag in het Festival Oude Muziek, waar ik ceremoniemeester mocht zijn. Mijn oortjes klapperden. Geen sla in Nederland? Nederland is het land van de groenten! Daar deden de Bourgondiërs van de 15de eeuw misschien niet aan, maar onze voorouderlijke draslandbewoners wel hoor. Nederlanders lopen al eeuwen voorop als het om de teelt en veredeling van groenten gaat. 

Kortom sla zat, plus de rest: kolen, wortel, prei, paprika’s, courgettes, snijbonen, peultjes, koolrapen, aubergines... Zaterdag bombardeerde de kok de figuranten aan tafel in TivoliVredenburg met vijf gangen van meerdere vleesgerechten – historisch uiterst verantwoord – maar in de jaren tien van het derde millennium proberen we groenten de culinaire hoofdrol te geven. 

Jaja, dat kost mij regelmatig moeite, maar het is een voortdurend proces, mijn leren is eten en mijn eten is leren. Daarom nu bloemkool in het zonnetje, of liever gezegd: in de pan. Dat aardige witte ding kopen we het jaar rond, maar nu is het zijn seizoen. En daar doen we lekker middeleeuws op het eind specerijen over.

Groentegerecht voor 4 personen

Ingrediënten:

1 flinke bloemkool

circa 5 eetl. olijfolie

50 ml witte wijn

3 eetl. sesamzaadjes

1 eetl. gemalen koriander

1 eetl. gemalen komijn

Bereiding:

Verdeel de bloemkool in roosjes; snijd de te dikke in de lengte doormidden. Schenk een sliert olijfolie in de koekenpan. Verdeel er de bloemkool in; alle stukken moeten op de bodem liggen. Sluit met een deksel en bak op halfhoog vuur een minuut of 4. Kijk of de roosjes mooi kleuren. Ja? Bestrooi dan met zout en draai ze stuk voor stuk om. Bestrooi ook de andere kant, dek weer af en bak weer een paar minuten. Schenk dan de wijn in de pan (voor 2 pannen heb iets meer wijn nodig). Sluit en laat garen tot beetgaar, nog zo’n 5 minuten.

Rooster de sesamzaadjes in een droog koekenpannetje tot ze kleuren en geuren.

Bestrooi de bloemkool voor het serveren eerst met de specerijen en dan met de sesamzaadjes.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.