Volkskeuken Recept

Volkskeuken: Aardbeienslofje

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: Aardbeienslofje (tussendoortje, 12 plakken)

Aardbeienslofje. Beeld Marie Louise Schipper

Als het om afvalhypes gaat, hanteer ik altijd deze stelling: hoe ondoorgrondelijker, hoe succesvoller. Dat gaat zeker op voor het dieet van de Amerikaanse arts Peter J. d’Adamo. Twintig jaar geleden bedacht hij het bloedgroependieet en publiceerde het bijbehorende boek Eat Right for Your Type.

Toen ik onlangs een beduimeld exemplaar zag liggen in een antiquariaat, keek ik even bij mijn eigen bloedgroep: AB+. Al lezende kreeg ik een opleving. Op straat loopt u waarschijnlijk aan mij voorbij, ik ben absoluut doorsnee. Goddank is er nu eindelijk gerechtigheid. Wat is het geval? Minder dan 5 procent van de wereldbevolking is zoals ik.

Volgens d’Adamo is type AB kortgeleden ontstaan, het resultaat van vermenging in plaats van evolutie. Slechts twaalf eeuwen geleden waren wij nog uiterst zeldzaam. Hij kent mijn type goed. Er is een kant in jou die zich vervreemd voelt van de rest, schrijft hij. En: ‘Jouw grootste gevaar is om je emoties binnen te houden.’ Bingo, zeggen we dan. Barack Obama en Marilyn Monroe zijn mijn soortgenoten. Natuurlijk.

Ongetwijfeld heeft de arts over elk type iets leuks te melden, want hij verkocht meer dan 7 miljoen exemplaren. Het minder goede nieuws is dat mijn type alcohol en koffie moet mijden en dat wij veel tofu moeten eten. Gelukkig publiceren fans op d’Adamo’s website recepten, van hoofd- tot nagerecht, van Aunt Hattie’s soft molasses cookies tot dit malle doch zeer lekkere aardbeienslofje, dat zo gek is dat ik het met u wilde delen. Bovendien zijn aardbeien nu volop verkrijgbaar. Dit tussendoortje is ongetwijfeld ook geschikt voor de A’tjes (Donald Trump), B’tjes (Bill Clinton) en O’tjes (koningin Elizabeth) onder ons.

300 g aardbeien, in vieren

100 g tofu, in blokjes

flinke snuf rode pepervlokken

120 ml zachte olijfolie

100 g suiker

4 eieren

400 g zelfrijzend amandelmeel

Veeg de aardbeien schoon, verwijder het kroontje en snijd ze in vieren. Zet even apart. Laat de tofu uitlekken, snijd in blokjes en strooi er een flinke snuf rode-pepervlokken overheen. Meng en laat intrekken. Bekleed een cakeblik met bakpapier.

Pak een beslagkom en mix de olie met de suiker tot een glad mengsel. Doe een voor een de eieren erbij en klop zo goed dat elk eitje volledig is opgenomen voor u de volgende toevoegt. Spatel dan het meel erdoorheen. Doe aardbeien en tofu erbij en meng goed. Zet in een voorverwarmde oven gedurende 45 minuten op 190 graden. Laat afkoelen en snijd in plakken. 

Pay-Uun Hiu, Tallina van den Hoed, Marcus Huibers, Onno Kleyn, Loethe Olthuis, Marie Louise Schipper en Sake Slootweg doen beurtelings suggesties voor de dagelijkse dis.

Iedere dag een kijktip én het recept van de dag ontvangen via Whatsapp? Meld je dan aan voor de dagelijkse Gids, dat is heel gemakkelijk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.