PodcastrecensieHome Cooking
Volgens de podcast Home Cooking is er geen betere tijd om te leren koken dan nu ★★★★☆
Wie zich de afgelopen tijd bezorgd, onrustig, boos of gefrustreerd heeft gevoeld, doet er goed aan eens na te denken over bonen. Witte bonen, bruine bonen, lima- of kidneybonen. Over oude of jonge bonen, hoelang ze bewaard kunnen worden, hoe ze te weken (drie delen water op één deel bonen, met een flinke hand zout en baking soda), over de scheetjes die ze in het water laten en welke (lekkere) smaak dat geeft.
Er gaat een merkwaardig kalmerende werking uit van bonen. Tenminste, wanneer Samin Nosrat erover praat. De kok en culinair columnist van The New York Times, bekend van de bestseller Salt. Fat. Acid. Heat en de gelijknamige Netflixserie, begon vorige week met de podcast Home Cooking. Over koken in quarantaine. Over welke maaltijden te maken met het blikvoer dat je net hebt gehamsterd, over wat in vredesnaam te beginnen met die baal spliterwten.
En over bonen dus.
Het idee is simpel. Luisteraars kunnen een verhaal, een angst of een kookvraag inspreken op een voicemail en die wordt dan door Nosrat en Hrishikesh Hirway (van de populaire podcast Song Exploder) besproken. Het is alsof je bij hen aan de keukentafel aanschuift. Ze keuvelen ontspannen over eten, maken flauwe woordgrappen (bean there, done that) en kibbelen over de vraag of je dahl alleen met linzen (Hirway) of ook best met andere peulvruchten (Nosrat) kunt maken, waarna ze bellen met Hirways (Indiase) moeder die het pleit beslecht.
Koken kan in deze tijden stress en paniek opleveren. De rijen voor sommige supermarkten zijn eindeloos (in Amerika tenminste, waar Nosrat en Hirway wonen), en de schappen zijn soms leeg. Als je toch de hand hebt weten te leggen op twee kilo verse spinazie, hoe moet je die dan bewaren?
De kracht van Home Cooking is dat Nosrat in de nood een deugd ziet. Geen betere tijd om te (leren) koken dan nu, vindt zij. Want 1) het belangrijkste ingrediënt is tijd, en dat hebben de meeste mensen nu volop, en 2) koken is experimenteren. En experimenteren zul je, als je niet regelmatig inkopen kunt doen.
Het fijne is dat in Nosrats universum geen mislukkingen lijken te bestaan. Het ontbijt dat ze in elkaar flanst met de inhoud van haar voorraadkast zal bij een ander misschien rechtstreeks in de vuilnisbak belanden. Maar bij Nosrat heet het ‘een combinatie van omelet, pizza en Chinees, maar op een goede manier’. Ook onweerstaanbaar ontspannend: Nosrats schaterlach.
Home Cooking gaat feitelijk over koken. Maar stiekem gaat het ook over de dingen nemen zoals ze komen, over loslaten in een tijd dat er weinig houvast is. Dat maakt deze podcast ook prima geschikt voor mensen die niet van koken – of van bonen – houden.
Beluister de podcasts van de Volkskrant
Luister hier naar onze audioprogramma’s. De onderwerpen zijn gevarieerd: van politiek tot cultuur, van interviews tot onderzoeksjournalistiek en natuurlijk de liefde. Hier vindt u ze allemaal.