NieuwsItaliaanse Vogue

Vogue zonder foto’s om milieuproblematiek onder aandacht te brengen

Een modeblad zonder foto’s, dat klinkt tegenstrijdig. Maar de Italiaanse Vogue wil er deze maand een statement mee maken over de milieuproblematiek van de mode-industrie.

Cover van januari-editie van Vogue Italia. Beeld
Cover van januari-editie van Vogue Italia.

Fotoshoots brengen grote (milieu)kosten met zich mee. Daarom besloot Vogue Italia voor de januari-editie van het blad geen fotografen in te huren en geen reizen naar verre oorden te boeken. De editie die op 7 januari verschijnt, heeft acht verschillende covers die geïllustreerd of geschilderd zijn, met daarbij de slagzin ‘Voor het maken van dit nummer was geen productie van fotoshoots vereist’.

Hoofdredacteur Emanuele Farneti vindt dat om op een eerlijke manier een probleem onder ogen te zien, je moet beginnen met het bestaan ervan erkennen. Hij zegt zich ervan bewust te zijn dat ‘we onderdeel zijn van een business die verre van duurzaam is’. In zijn redactionele bijdrage aan het blad geeft hij een voorbeeld van wat er soms nodig is om een fotoshoot te organiseren: ‘150 mensen. Ongeveer 20 vluchten en een dozijn aan treinreizen. 40 auto’s op standby. 60 internationale pakketbezorgingen. Lichten die tenminste 10 uur lang non-stop aanstaan, deels aangedreven door benzinegenerators. Voedselverspilling van de catering. Plastic bescherming om de kleding heen. Elektriciteit om de telefoons en camera’s op te laden…’

Vogue Italia-cover van de januari-editie zonder fotografie Beeld
Vogue Italia-cover van de januari-editie zonder fotografie

Deze schuldbekentenis ligt in lijn met het nieuwe debat dat in de modewereld op gang is gekomen over klimaatverandering en de invloed van mode daarop als een van de meest vervuilende industrieën ter wereld. Het initiatief van het Italiaanse modeblad komt ook voort uit de belofte die verschillende internationale Vogue-redacteuren vorige maand maakten, om ‘de planeet te behoeden voor volgende generaties’. Onder het mom van ‘Vogue Values’ willen Vogues wereldwijd meer aandacht besteden aan ethische thema’s als duurzaamheid en inclusiviteit.

De Italiaanse Vogue is een van de internationale edities die zich vaak uitspreken over maatschappelijke problemen. Zo gebruikte voormalig hoofdredacteur Franca Sozzani ooit voor een editie enkel modellen met een donkere huidskleur, ter compensatie voor het tekort aan diversiteit, en heeft zij een themanummer over huiselijk geweld gemaakt. Farneti liet twee mensen van hetzelfde geslacht kussen op een cover en wijdde een nummer aan 60-plussers. Het bespaarde geld bij het januarinummer zonder foto’s (bedrag onbekend) wordt gedoneerd aan de Venetiaanse Fondazione Querini Stampalia, een culturele instantie waarvan het palazzo beschadigd raakte door overstromingen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden