Vogels op de cm2 is feestelijk boek voor bijna iedereen

Twee liefhebbers stelden een feestelijk vogelpostzegelboek samen vol visuele lokkertjes. Ze brachten 266 'Nederlandse' broedvogels bijeen op postzegels uit vele landen.

null Beeld
Beeld

Een boek over vogels en postzegels, dat klinkt niet direct als een potentiële kassakraker. Toch is Vogels op de cm2 een begeerlijk boek. Alleen al door de aantrekkelijke presentatie van deze vuistdikke tegel. Het wit kartonnen doosje waarin hij wordt bezorgd, is van Apple-achtige stilistische strakheid. De grijszilveren vogelzegel met de zwarte silhouet van een zingende vogel wekt de lust tot uitpakken op. Het blijkt een schatkist: er komt een vuistdikke gids uit met een donkerblauw omslag van takken in de schemering. Nog een silhouetzegel: nu met zwarte kraai.

Het lijkt een vogelgids met beschrijvingen op alfabetische volgorde, van aalscholver tot zwartkopmeeuw. Vogelaars zullen het formaat herkennen van de klassieker Zien is kennen, die gids met dat drukknoopje.

Non-fictie
Peter Müller en Tom Loorij (samenstelling)
Vogels op de cm2
Müller; 552 pagina's; euro 49,50.

null Beeld
Beeld

Maar Vogels op de cm2 is een ander verhaal. Het eigenzinnige project komt uit de hoofden van ornitholoog en filatelist Tom Loorij en uitgever/vogelkunstliefhebber Peter Müller. In Vogels op de cm2 brachten ze 266 'Nederlandse' broedvogels bijeen, afgebeeld op postzegels uit 109 verschillende landen. Voor de zes soorten die nergens ter wereld op een zegel verschenen, ontwierpen Nederlandse kunstenaars op verzoek een Nederlandse zegel. Dat leidt tot gevarieerde beelden van wisselende kwaliteit en vormgeving, verenigd onder dat ene motto: 'Vogels kennen geen grenzen' - 'onze' ransuil staat dus ook 'gewoon' op een zegel uit Iran. En wisten we al dat de hop in 2014 'Vogel van het jaar' was in Armenië?

De teksten zijn beschrijvingen van de afgebeelde vogelsoort, zoals in elke vogelgids. Maar de auteurs hebben ook oog voor de ontwerpers van de zegels, onder wie grote illustratoren. De meeste verrassingen staan onder de 'Bijzonderheden'. Bij de boomvalk uit Gibraltar die een libelle vangt: 'In deze reeks wordt de boomvalk vergeleken met het RAF Jaguar GR1B-toestel'. Aanstekelijk enthousiasme bij de Belgische zegel van de fluiter: 'De enige zegel van de fluiter ter wereld!'

Vogels op de cm2 is prachtig en liefdevol vormgegeven (door Karen Polder). Leeslint, ongesneden 'dubbelgevouwen' pagina's met de dikte van postzegelpapier, en vol visuele lokkertjes. Zo ontstond een feestelijk boek voor wie houdt van vogels, postzegels, kunst of van fraaie boeken. Dat is dus bijna iedereen.

null Beeld
Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden