Vogelpaar na tien jaar ook op kruidkoekblik

Fokken en zuigen, daar zijn pubers goed in. Slecht nieuws dus dat het zwaargeschapen vogelpaar Fokke & Sukke tien jaar is geworden....

In december 1993 had het studentenblad Propria Cures een kerstcartoon nodig en John Reid, Bastiaan Geleijnse en Jean-Marc van Tol, die werkten aan een strip over het studentenmilieu, werden gevraagd die te leveren. Fokke & Sukke hebben geen kerstgedachten was het resultaat. Fokke moest aan pizza denken en Sukke aan badkamer. Propria vond 'm niet leuk en drukte 'm niet af, maar het duo was here to stay. Sterker: Fokke & Sukke staan nu op blikken Kruidkoek en dagelijks in NRC Handelsblad. In een speciale bijlage van die krant ter gelegenheid van de tentoonstelling, schrijft hoofdredacteur Folkert Jensma:

'Twee anaal gefixeerde grofgebekte eenden met piemels en matrozenmutsen, hoe kan men het anders omschrijven – zij, uitgerekend zij, mochten in staat worden geacht de behoefte van een ernstig dagblad aan een vrolijke tekening met maatschappelijke lading, te kunnen dekken.'

De hoofdmoot van de tentoonstelling bestaat uit teksten van Nederlandse intellectuelen die reagerenop cartoons. De mop Fokke & Sukke komen op kraambezoek, waarbij de vraag wordt gesteld of het een keizersnee was dan wel 'gewoon een kutbevalling', gaat gepaard met een serieuze tekst van verloskundige en publiciste Beatrijs Smulders over een Marokkaansedie, gehurkt boven een schapenvacht, een kind krijgt. Internetkenner Francisco van Jole reageert op Fokke & Sukke zijn dolblij met hun nieuwe Pentium IV ('Wauw! Zo snel is Windows nog nooit vastgelopen!'). Wie alle commentaren wil lezen, heeft tijd en concentratie nodig, want in de expositieruimte staat een tv-toestel fragmenten van het BNN-programma te blèren.

Fokke & Sukke kunnen het niet alleen: want Reid, Geleijnse en Van Tol hebben het nieuws nodig voor hun cartoons. 'Humor bestaat bij de gratie van een context', meldt een introductiebord bij de ingang. Eerst is er het RSI-probleem, dan is er de cartoon waarop de monniken Fokkius en Sukkius zich afvragen of ze de annalen niet oraal kunnen afwerken?

Op de tentoonstelling wordt de 'context' verder uitgebreid. RGvT hebben doeken van zondagsschilders gesigneerd en hun kuiken & kanarie in pittoreske landschappen laten figureren. We zien drie ruige paarden, vette modder en een donkere lucht. Fokke & Sukke schuiven ijverig een laddertje achter de kont van een van de paarden. Folkert Jensma schreef het al: anaal gefixeerd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden