Voetbalvrouwen

De voetbalvrouwen deden het huishouden

Wie is de auteur?

Bram de Graaf (1966) is een journalist die jarenlang werkte bij Nieuwe Revu en in 2005 ging schrijven voor Margriet.

Margriet?

Het weekblad voor vrouwen, ja. Voor Margriet maakte hij een serie verhalen over de vrouwen van voetballers die in 1974 in West-Duitsland deelnamen aan het wereldkampioenschap. Tot grote verbazing van de sportjournalisten werd de serie in 2006 genomineerd voor de prestigieuze Hard Gras-prijs.

Maar?

Mooie serie. Niet gewonnen trouwens. Dit boek is een uitgebreid vervolg op de serie. De Graaf interviewde talloze voetbalvrouwen. Danny Cruijff en Truus de Nijs (Van Hanegem) wilden niet meewerken, jammer genoeg.

Wat zijn dat precies, voetbalvrouwen?

Vrouwen van voetballers. En soms de dochters van voetballers.

En die zijn interessant?

Ja, natuurlijk. Niemand is dichter bij een topvoetballer dan de voetbalvrouw. Ze ziet alles en weet alles. Als De Graaf vertelt over haar, vertelt hij tegelijkertijd iets over hém. Daarom biedt Voetbalvrouwen óók een andere blik op het voetbal in de jaren zeventig; een blik van binnenuit. Voor Nederland was het de succesvolste periode uit de geschiedenis, met de Europa Cup 1-zeges van Feyenoord en Ajax en de wereldkampioenschappen in 1974 en 1978.

Wie waren destijds dé voetbalvrouwen?

In Rotterdam Truus van Hanegem, in Amsterdam Danny Cruijff. Bij Ajax trok ook de vrouw van de rechtsback, Maja Suurbier, veel aandacht. De vrouw van de linksback, Yvonne van Duivenbode, zegt: 'De mode was mini en hotpants. Danny was echt de leading lady, daarna kwam Maja.'

Maar hoe zag het leven van een voetbalvrouw er gemiddeld uit?

De vrouw van Ajax-verdediger Ruud Krol, Yvonne, laat er geen twijfel over bestaan: 'Als vrouw ambieerde je geen carrière. Je deed het huishouden en hield je met de kinderen bezig. Het was nog ouderwets. Ik heb Rudy nooit met een strijkbout of een stofzuiger in zijn handen gezien, maar dat hoefde ook niet van mij. Hij was een lieve vader, dat vind ik belangrijker.'

Nog steeds getrouwd?

Nee. De meeste huwelijken liepen stuk. 'Vreemdgaan hoorde erbij', aldus Yvonne Krol. Op een dag in 1986 kwam haar man thuis en deelde hij mee dat hij een ander had.

Willen we dat weten?

Dat is de vraag. Soms heb je het gevoel dat je door een roddeltijdschrift van 40 jaar geleden bladert. Uitgebreid wordt bijvoorbeeld over de relatie geschreven die Dien Jongbloed (van doelman Jan) had met Maarten Spanjer. Ook Jan Jongbloed had trouwens een minnares, dus heel erg was het niet.

Nogmaals, willen we dat weten?

Ja. toch wel. Bovendien is het De Graaf niet om de onthullingen te doen. Vaardig schetst hij een beeld van een bepaald milieu in een bepaalde, roerige periode. En hij houdt zich gelukkig verre van ranzigheid.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden