Voetbalmeisjes is ongeforceerd van nu

Voetbalmeisjes is in alles tegenwoordige tijd. De thema's, de taal en de muziek zijn ongeforceerd van nu, net als de jonge cast.

Scène uit Voetbalmeisjes. Beeld
Scène uit Voetbalmeisjes.Beeld

In de nieuwe jeugdserie Voetbalmeisjes (AVROTROS) is een groepje tienermeisjes onderweg naar hun training. 'Hé, lekkere wijven!' krijgen ze op de route naar hun hoofd geslingerd. Eén van de jongens wil die kreet nuanceren: 'Wijven?' roept hij. 'Ze lijken wel gasten, man.' Naar Pia, degene met het minst vrouwelijke uiterlijk: 'Wat een manwijf!'

In de kleedkamer trekken Pia en haar teamgenoten hun conclusies: 'Wat een gare gastjes.'

'Alleen omdat we voetballen zeker.'

'Ja maar hallo, voetbal is allang niet meer alleen voor jongens.'

'Er zijn 137.525 vrouwelijke voetballers.'

'Welkom in 2016.'

Even opgezocht: dat cijfer komt uit het KNVB jaarverslag 2013/2014. Anno 2016 staan er bij de bond bijna 152 duizend meisjes en vrouwen geregistreerd. Verder is Voetbalmeisjes in alles tegenwoordige tijd. De thema's, de taal en de muziek zijn ongeforceerd van nu, net als de jonge cast. De personages zijn divers, zonder dat ze enkel worden gedefinieerd door hun culturele achtergrond. Djamila, Malou, Pia, Jessica, Selma, Ibi, Roxy, Priscilla, Sou, Noelle en Maya hebben gemeen dat ze lid zijn van voetbalvereniging Athena. En dat ze meisjes zijn.

Voetbalmeisjes gaat dus over meisjes die voetballen, maar meer nog over alles dat kinderen bezighoudt in het dagelijks leven. Elke aflevering verschuift het perspectief naar iemand anders uit het elftal. Het begon zaterdag met Pia en een onderwerp dat vast vaker zal terugkeren: ongelijkheid tussen jongens en meisjes.

Als het team na de training een hockeyveld passeert, vraagt het zich af hoe het komt dat een damesteam daar wél op veel toeschouwers kan rekenen. 'Als wij rokjes aandoen worden wij ook zeker serieus genomen', grapt Pia. Onbedoeld brengt ze de rest op een idee: zaterdag verschijnen ze in rokjes op het veld. Pia haat rokjes, maar bezwijkt onder de groepsdruk.

Tijdens de bewuste wedstrijd doet ze iets gemeens, wanneer 'dat manwijf van een keeper' alle ballen tegenhoudt. Te goed voor een meisje, is het oordeel. Opgejut door jongens die zich opeens gewillig langs de lijn hebben opgesteld ('Broek uit! Broek uit!') zet uitgerekend Pia de tegenstander in haar onderbroek.

Zonder te moraliseren raakte de veelbelovende aftrap van Voetbalmeisjes aan wat het betekent om een meisje en jezelf te zijn, maar ook aan het verlangen om leuk gevonden te worden door anderen.

Gendergelijkheid en afkomst zijn niet de hoofdthema's van de reeks, benadrukten regisseurs Sia Hermanides en Alieke van Saarloos in de VPRO Gids. Wel wilden ze een serie maken met verschillende meisjes in de hoofdrol. 'Naar schatting is iets meer dan een op de tien hoofdpersonen in jeugdseries of -films een meisje', aldus Van Saarloos. 'Dat betekent dat meisjes voornamelijk naar de avonturen van jongens zitten te kijken.' Het kan ook andersom, geloven ze. Maar, zegt Hermanides: 'Dat lukt pas bij een evenwichtige pluriformiteit van mannen- en vrouwenrollen.'

Welkom in 2016.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden