Voedselgoeroes: knappe, slanke jonge huppelkutjes

Sylvia Witteman
Witteman: 'De ene na de andere pseudo-wetenschappelijke, zelfbenoemde voedselgoeroe valt door de mand.' Beeld Thinkstock
Witteman: 'De ene na de andere pseudo-wetenschappelijke, zelfbenoemde voedselgoeroe valt door de mand.'Beeld Thinkstock

Knappe, slanke jonge vrouwen met onzinnige ideeën over gezond eten; daar zíjn er nogal wat van. Nog niet zo lang geleden hadden we de meisjes van The Green Happiness, die ons bang maakten voor eieren, omdat een ei 'de menstruatie van de kip' is. Ook Rens Kroes, al net zo fris, knap en jong, beweerde, nota bene in de AllerHande - toch weinig minder dan ons nationaal culinair geweten -, zonder blikken of blozen dat suiker 'ontstekingen veroorzaakt'. Behalve bruine suiker, die is juist heel gezond, vond ze. Bruine suiker is ook gewoon suiker, maar dat wist Rens niet. Er kwam heibel van, en terecht.

De ene na de andere pseudo-wetenschappelijke, zelfbenoemde voedselgoeroe valt door de mand, maar er komen telkens nieuwe en er zijn telkens weer enorme volksstammen die zich fanatiek op zo'n nieuw dieet storten. Ik heb hier zo'n product van twee huppelkutjes voor me liggen: Het heet Food Pharmacy en de meisjes in kwestie heten Lina Nertby Aurell en Mia Clase.

Ook Lina en Mia zijn jong, slank en knap. En dat is meteen het grote geheim van dit soort goeroes: je ziet ze, en je denkt 'zo wil ik er óók wel uitzien. Laat ik gauw een hele tros groene, onrijpe bananen eten ('paradijslijk voor de darmflora') met een paar handenvol kurkuma ('kurkuma is een van de meest ontstekingsremmende specerijen die er zijn'), en 'spaghetti met gehaktsaus zonder spaghetti en gehaktsaus' voor mijn gezin koken ('serveer het gerecht met heel veel ontstekingsremmende oregano').

De tekst van dit culinaire zelfhulpboek is infantiel, op het debiele af. 'Voordat we ons in darmflora en ontstekingen gaan verdiepen willen we je iets over Plato vertellen. Nou ja, wij... Lina gaat iets over Plato vertellen. Mia lakt intussen haar nagels. Plato werd een paar honderd jaar voor Christus in Athene geboren. Hij was een Grieks filosoof, wiskundige en schrijver en de grondlegger van het Platonisme (...) Ja inderdaad, Plato had een goed stel hersens!' In de kantlijn een plaatje van Plato, met daarnaast een pijltje plus, in braaf meisjeshandschrift, 'Meneer Plato'.

Angst en hoop

Nóg een succesgeheim van dit soort goeroes is inspelen op angst en hoop. Tussen het geraaskal door krijgen we dit soort cursief gedrukte dialogen van de dames te lezen: Lina: 'Lieve help, dat betekent dat een op de vijf mensen het risico loopt diabetes te krijgen!' Mia: 'Het is helemaal ziek als je bedenkt dat diabetes type 2 de kans vergroot op allerlei andere ziekten waarvoor de meesten van ons doodsbenauwd zijn.' Lina: 'Shit, nu word ik ook bang!'

Maar gelukkig, er is redding voor de bange meisjes:

Mia: 'Vorige week, bij de afsluiting van het schooljaar op de crèche, had ik voor het eerst van mijn leven niet de behoefte om me op de koffiebroodjes en de koekjes te storten.'

Lia: 'Wat een heerlijk gevoel!'

Voorts is het weer koudgeperste kokosolie, chiazaad, vasten, boerenkoolsmoothies, havermelk, pesto van wortelloof en 'ontstekingsremmende gouden melk' (zonder melk, maar met veel kurkuma!) wat de klok slaat.

Het boek kost 20 euro. Koop het niet. Maak voor een fractie van dat bedrag een lekkere pan voedzame, warme soep met alles erin wat je maar lekker vindt, en vooral zonder kurkuma, kokosbloemsuiker, groene bananen of lijnzaad. Besef dat wij allen sterfelijk zijn, met of zonder havermelk of kokosolie.

En wees vooral niet bang. Angst is een slechte raadgever. Was het niet 'meneer Plato' die dat zei? Vast niet. Maar het had gekund.

Reageren? s.witteman@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden