VN-redacteuren ontevreden over hoofdredacteur Joop van Tijn

Bij Vrij Nederland is een discussie ontbrand over het functioneren van hoofdredacteur Joop van Tijn. Diverse redacteuren hebben afgelopen woensdag tijdens een vergadering discussiestukken ingebracht met als gemeenschappelijk punt dat de hoofdredacteur van het weekblad voortaan aanzienlijk meer moet delegeren....

Van onze verslaggever

Fokke Obbema

AMSTERDAM

'Ik weet van niets', is de enige reactie die Van Tijn wil geven. Volgens bronnen bij VN vroeg de hoofdredacteur woensdag direct aan het begin van de redactievergadering om vertrouwen. Aanleiding was een bijdrage van VN-redacteur Wouter Klootwijk, waarin wordt gesteld dat Van Tijn niet langer de aangewezen persoon is om het weekblad te leiden. De redactie wilde het door Van Tijn gevraagde vertrouwen nog niet uitspreken. 'We willen eerst over de structuur en pas daarna over de poppetjes spreken', aldus een betrokkene.

In twee andere discussiestukken, geschreven door Kees Schaepman en het duo Max van Weezel en Elma Verhey, wordt niet op het aftreden van Van Tijn aangedrongen. Zij vormen een reactie op het stuk van Klootwijk. Het stuk van Van Weezel en Verhey is bedoeld ter verdediging van de hoofdredacteur.

Het duo stelt weliswaar net als Klootwijk vast dat Van Tijn te veel de touwtjes in eigen hand heeft, maar legt de schuld daarvan bij de redactie. Die is steeds meer gaan lijken op een verzameling individualisten die wekelijks hun eigen stuk inleveren en weer naar huis gaan. De hoofdredacteur heeft daardoor als vanzelf een steeds prominentere rol gekregen. Die kan weer beter in proportie komen door meer decentralisatie en meer democratisering, betogen Van Weezel en Verhey.

Van Tijn bracht zelf op de vergadering een epistel van zo'n dertig kantjes in. De redacteuren kregen genummerde exemplaren overhandigd, die aan het einde van de vergadering weer moesten worden ingeleverd. Paniek ontstond toen bleek dat één stuk aan het einde van de vergadering zoek was. Inmiddels is dat stuk weer terecht. Voorlopig is alleen besloten over twee weken verder te vergaderen.

Van Tijn werkt al meer dan dertig jaar bij VN. Hij is de opvolger van Rinus Ferdinandusse, die eind vorig jaar afscheid nam.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden