VN hervormen staatsomroep van Kosovo

De Verenigde Naties en de OVSE willen de publieke omroep in Kosovo volledig hervormen. Een buitenlandse directeur gaat leiding geven aan de Joegoslavische staatsomroep RTP (Radio en Televisie Pristina)....

Een van de redenen om de leiding over RTP in buitenlandse handen te geven is de angst dat een van de rivaliserende Albanese groeperingen zal proberen controle over de media te krijgen. 'De meningsverschillen tussen politieke partijen zijn voor ons een grote zorg', zegt VN-woordvoerder Kevin Kennedy, tijdelijk contactpersoon voor het opzetten voor nieuwe, Kosovaarse media - een taak die binnenkort door de OVSE wordt overgenomen.

'Deze regio heeft geen enkele traditie in vrijheid van meningsuiting, en daar worstelen wij nu mee', zegt Kennedy. Hij ontving drie weken geleden een delegatie oud-werknemers van RTP, Kosovo-Albanezen die in 1990 door de Serviërs waren ontslagen. Zij wezen op het gebrek aan Albanees-talige media in Kosovo, en vroegen of zij hun oude baan konden terugkrijgen.

Kennedy, zelf als woordvoerder ook gefrustreerd over het informatiegebrek, stelde toen een noodoplossing voor. Een Servisch en een Albanees team van ieder twintig mensen zouden de gelegenheid krijgen ieder dagelijks twee uur televisieprogramma's te maken. Maar de Albanezen trokken zich terug uit protest tegen het gelijktrekken van Serviërs en Albanezen.

Om de informatievoorziening zo snel mogelijk op gang te brengen, zal de OVSE op korte termijn een buitenlandse mediadirecteur benoemen. Die zal samen met een internationale mediaraad bepalen aan welke regels de media in Kosovo moeten voldoen, en welke status de publieke omroep krijgt.

Bij de staatsomroep RTP zelf zal een buitenlandse directeur zich buigen over de programmering en het aannemen van personeel. Daarbij zullen 'ongetwijfeld' een aantal voormalige RTP-werknemers hun baan terugkrijgen, meent Kennedy. 'Maar niet alle 1300 natuurlijk. We kunnen de klok niet simpelweg terugdraaien naar 1990.'

Veel technici en journalisten die bij de vernieuwde publieke omroep aan het werk gaan, moeten met cursussen op de hoogte worden gebracht van de ontwikkelingen gedurende de afgelopen tien jaar. Ook moet veel apparatuur worden aangeschaft. Kennedy: 'Datgene wat niet door de Serviërs is vernield of meegenomen, stamt uit de vroege jaren zeventig. Op het gebied van radio en televisie gaat zich hier een ware revolutie voltrekken.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.