Vluchtelingenstuk is levendig, maar ook erg correct theater

theater Muziektheatergroep De Veenfabriek uit Leiden mocht het 60-jarig bestaan van de Stichting Vluchtelingen-Studenten UAF opluisteren met een voorstelling over al die begaafde mensen die hun land moeten ontvluchten....

Op het podium spelen de bandleden van EtnoSaraj feestelijke wereldmuziek. Er wordt veel gedanst en gezongen en de sfeer is lekker opgewekt. Acteurs Bright O. Richards en Elsa May Averill spelen allebei een intellectuele vluchteling met een verhaal. Actrice Adelheid Roosen loopt ertussendoor. De teksten die zij voordraagt, zijn mooi poëtisch en soms een beetje retorisch.

Regisseur Paul Koek voert niet alleen een muzikale en theatrale smeltkroes van performers ten tonele, ook gaat zijn Excellence in Exile letterlijk in discussie met enkele hooggeplaatsten. Een mooi moment in de voorstelling is een semi-live interview met voormalig VN-chef Kofi Annan op een groot scherm. Hoewel deze feitelijk niet meer doet dan het UAF uitgebreid feliciteren, maakt May Averill er een hilarisch gesprek van. Ook is herhaaldelijk de gesamplede stem van UAF-voorzitter Ruud Lubbers te horen. De flarden missiestatement die hij uitspreekt, vormen een prettig contrast met de kritische verhalen van de acteurs.

Lubbers was tijdens de première in de Utrechtse stadsschouwburg aanwezig, evenals koningin Beatrix, sinds 1961 beschermvrouwe van de stichting. Ze zagen een tamelijk vanzelfsprekende voorstelling: levendig en veelzijdig, en vooral het UAF bewierokend. Zonder een valse noot, alles veilig en gezellig. Precies zoals dat hoort bij een verjaardagsfeestje.

Vincent Kouters

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden