Vonneke Bonneke

Land van AfkomstVonneke Bonneke

Vlogger Vonneke Bonneke heeft het bewust nooit over haar afkomst: ‘Dan krijg je alleen maar negativiteit en discussies’

Vonneke BonnekeBeeld Ernst Coppejans

Ze zette de operatie van haar borstverkleining online en deelde met haar volgers het einde van haar relatie. Vonneke Bonneke  (21) laat álles van haar leven zien.

De vader van Vonneke Bonneke koos er bewust voor om haar de Surinaamse taal niet te leren. ‘Zodat Surinaamse mannen op straat niet met me konden praten. Je weet toch hoe ze op straat met vrouwen een praatje willen maken?

‘Het is heel jammer dat ik de taal niet spreek. Nu zit ik erbij terwijl iedereen met elkaar praat en ik denk alleen maar: I don’t understand. Aan de andere kant heb ik geen Surinaams accent en dat heeft me verder gebracht in mijn werk. In Nederland wordt zo’n accent gezien als urban of getto.

‘Ik ken ook niet echt een donker persoon die hier bekend is en met een accent praat. In Amerika wel. Nederland loopt achter met die dingen. Mijn management had contact met een modemerk over een reclamecampagne in mijn filmpjes op YouTube. Die werd geweigerd met als reden dat ik te urban was. Ik woon al jaren in Barneveld.’

Groeide je op bij je vader?

‘Ja, met mijn stiefmoeder in Schiedam. Na de scheiding ging mijn moeder in Wageningen studeren. Mijn basisschool was heel blank. Met Sinterklaas zeiden ze: jij hebt zeker geen schmink nodig. De docenten lachten dan mee. Andere kinderen zeiden dat ik een neger was. Ik wist niet eens wat het betekende. Toen pas besefte ik dat ik een andere kleur had dan de rest.

‘Aan mijn moeder vroeg ik: ben ik een neger? Zij ging me uitleggen wat het betekende. Ze is Javaans, mijn vader creools. Nu hebben ze allebei een blanke partner. Mijn moeder wilde geen man meer die hardhandig zou zijn. Thuis zagen we hoe mijn vader met haar begon te vechten, terwijl wij voor de tv zaten.

‘Als kind was het ingewikkeld. Ik had mijn stiefmoeder, die me Nederlands opvoedde. Om de twee weken gingen we een weekend naar mijn moeder in Wageningen. Aan mijn moeder vroeg ik een keer: ben jij mijn echte moeder? Ik begreep het niet meer.’

Hoe begon je op YouTube?

‘Ik maakte altijd al grappige filmpjes, maar ik durfde ze niet te delen. Op school werd ik gepest, ik had niet veel vrienden. Ik heb op wel vijf scholen gezeten, vaak als enig donkere meisje.

‘Mijn moeder was klaar met studeren en ze verhuisde naar Barneveld. Van Jeugdzorg mocht ik niet meer bij mijn vader wonen, daar waren altijd ruzies. Ik ging bij McDonald’s werken en hij geloofde niet dat ik daar was tot 10 uur ’s avonds. Ik verhuisde naar mijn moeder in Barneveld en dacht: niemand kent me hier, ik ga die filmpjes online zetten.’

Had je een plan?

‘Ik ben heel laks, ik film mijn leven, dat is het. Vaak vergeet ik dingen weg te knippen. Als ik een scheet laat of in mijn neus peuter. Dan denk ik fuck it. Waar ik wel op let: de caption bij het filmpje. Daar denk ik over na. Als ik dit erbij schrijf, gaan ze klikken. Ik kies voor uitdagende titels van mijn vlogs, zoals: Dit zul je nooit geloven. Of: Dit is echt te gek.

‘Ik heb het bewust nooit over mijn afkomst. Dan krijg je alleen maar negativiteit en discussies en daar hou ik niet van. Als ik geen gelijk krijg, word ik boos en ga ik door tot jij neervalt. Serieuze onderwerpen zijn niet echt iets voor mij.

‘Soms heb ik het gevoel dat ik de enige bekende donkere vrouw in Nederland ben. Dat heeft ook een voordeel. Alleen ik kan reclame maken voor bepaalde haarproducten of make-up voor donkere vrouwen. Ik ben een bedrijf begonnen voor wimpers.

‘Mijn doelgroep heeft een gemixte afkomst. Op straat word ik aangesproken door Surinamers, Marokkanen, Antillianen, Nederlanders ook. Vooral meisjes tussen 9 en 14 jaar. Ze vinden het leuk dat ik gewoon gek ben. Andere vrouwen komen alleen helemaal opgemaakt in beeld. Ik laat mezelf zien zonder make-up, zoals ik echt ben.

‘Ik zeg je eerlijk, ik zit in een fase dat ik misschien zelfs zonder pruik over straat ga. Dat is het enige waar ik onzeker over ben, wat ik nog niet heb laten zien. Al drie jaar vragen ze hoe mijn echte haar eruit ziet.

De operatie van mijn borstverkleining heb ik gedeeld. Ik zei: ik vind alles best, als je maar niet mijn tepel ziet. Dat stukje wordt altijd gecensureerd, toch? Normaal komen alleen borstvergrotingen en bilvergrotingen online. Nooit een borstverkleining. Ik ben van cup G naar D gegaan. In het zwembad was ik bang dat ze eruit vielen en ik kon er niet tegen als mensen er steeds naar keken. Veel dames zijn onzeker over te grote borsten, ik was blij dat ik ze kon helpen.’

In een filmpje vertelde je ook over het verbreken van je verkering met Jeffrey.

‘Ik had er zelf voor gekozen om hem in mijn vlogs te laten, hij heeft er twee maanden in gezeten. Ik was zo lomp dat ik een keer zijn gezicht had gefilmd, zo begon het. Dan is het raar als ik niet vertel waarom hij er niet meer is.

‘Hoe ik erachter kwam dat hij vreemdging: nadat hij in beeld was gekomen, kreeg ik DM’s van andere vrouwen. Berichten dat hij relaties had. Eerst probeerde hij het te ontkennen. Tot ik zo veel bewijs had dat ik het zeker wist.’

Nederlands

‘In Suriname? In Nederland ben ik geen Nederlander.’

Surinaams

‘In Nederland.’

Partner

‘Ik praat nu met een Slowaakse jongen, hij heeft paars geverfd haar.’

Wit of blank

‘Vorige week ging iemand daarover met me in discussie. Ik vind blank en donker beter. Niemand is wit of zwart.’

Vonneke Bonneke (Nederland, 1998) werd geboren als Vonneke Ritfeld. Op YouTube heeft ze 102 duizend abonnees en op Instagram 385 duizend volgers.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden