Vlogger Logan Paul biedt excuses aan voor 'smakeloze' grappen in filmpje in Japans zelfmoordbos

De Amerikaanse vlogger Logan Paul heeft zijn excuses aangeboden voor een recente YouTubefilmpje waarin hij een dode man liet zien die zich kort daarvoor had verhangen. Logan Paul maakte de opnamen in Aokigahara, het beruchte zelfmoordbos van Japan.

Vlogger Logan Paul. Foto epa

Volgens de populaire vlogger, die ruim 15 miljoen volgers op YouTube heeft, wilde hij onderzoek doen naar de jarenlange verhalen dat het in het bos aan de voet van de berg Fuji zou spoken. Ook zou Logan Paul naar eigen zeggen met zijn vlog in Aokigahara aandacht hebben willen vragen voor zelfmoord.

Zelfmoordbos

Een eenduidige verklaring waarom zoveel Japanners sinds de jaren zestig juist zelfmoord plegen in Aokigahara is er nog altijd niet. Vermoedelijk ligt de roman Kuroi Jukai van schrijver Seicho Matsumoto, waarin iemand met een gebroken hart een einde aan zijn leven maakt in het bos, aan de basis van de vele suïcides in het bos. Slechts een keer per jaar halen parkwachten de lijken - tussen de 50 en 100 lichamen - op uit het 35 vierkante kilometer groot gebied. Maar aangenomen wordt dat veel lichamen helemaal nooit meer worden gevonden tussen de dichte vegetatie van het zelfmoordbos.

In het filmpje dat Logan Paul op 31 december postte en zeker 6 miljoen keer werd bekeken, is te zien hoe de 22-jarige vlogger en enkele vrienden door Aokigahara wandelen. Dichtbegroeid, bizar stil - zelfs de wind is er niet te horen. Plots stuiten ze tijdens hun tocht op een dode man bungelend aan een boom. Logan Paul reageert aanvankelijk verbijsterd op de vondst van het lichaam, maar maakt al snel grappen erover met zijn vrienden. Zo roept Logan Paul onder meer naar het levenloze lichaam dat aan de boom hangt: 'Yo, leef je? Ben je ons aan het fucken?'

Japanse schoolkinderen lezen borden bij Aokigahara, het beruchte zelfmoordbos van Japan. Foto ap

Smakeloos

Als Logan Paul even later beseft dat de man toch echt dood is en een van zijn vrienden opmerkt dat hij zich niet goed voelt bij de hele situatie, zegt de YouTubester: 'Wat, heb je nooit naast een dode gestaan?' Vervolgens begint Logan Paul te lachen en zegt hij dat de hele vlog een grapje had moeten zijn.

Het filmpje, dat inmiddels is verwijderd, is Logan Paul op zware kritiek komen te staan. De reacties lopen uiteen van 'oneerbiedig' tot aan 'smakeloos'. Ook beroemde Hollywoodacteurs hebben de vlogger hard aangepakt. Zo twitterde Breaking Bad-acteur Aaron Paul dat zelfmoord geen grap is. Sophie Turner van Game of Thrones schreef: 'Je maakt mensen niet bewust van een probleem, je lacht er alleen mee.'

Meer over