Vliegenthart genoemd voor VARA

Wie volgt Vera Keur op als baas van de VARA? Alweer vier maanden geleden kondigde Keur aan dat ze september dit jaar na veertien jaar stopt als voorzitter, omdat ze toe is aan iets anders....

Dat mag zo zijn, een nieuwe VARA-baas is er nog niet. De omroep zou de nieuwe voorzitter het liefst voordragen op de verenigingsraad van 7 maart, maar dat kan ook april of mei worden, laat de VARA desgevraagd weten. De voorkeur zou uitgaan naar een linkse vrouw; onder meer met de campagne Wees Verschillig profileert de VARA zich immers als sociaal bewogen. Maar de eis dat het per se een vrouw moet worden, zou de omroep intern al hebben laten vallen.

Wie worden er zoal genoemd in het Hilversumse circuit? Voorlopig is vooral duidelijk wie het níet wordt: GroenLinks-leider Femke Halsema bijvoorbeeld, die het aanbod lachend van de hand wees. IDTV-directeur Frank de Jonge, oud-programmadirecteur van de VARA en ook genoemd, wordt het ook niet. Zoals bij elke topfunctie in Hilversum wordt ook voor deze baan Ton F. van Dijk getipt. Maar de voormalige netcoördinator van de Publieke Omroep is nog geen jaar directeur van de Hilversumse tv-producent PalmPlus en laat deze beker graag aan zich voorbijgaan. Ook genoemd op het Mediapark: het PvdA-Kamerlid Martijn van Dam. Het sociaal-democratische talent, met onder meer mediazaken in zijn portefeuille, laat weten het gerucht heel interessant te vinden, maar niet benaderd te zijn.

Ook getipt door diverse bronnen rond de VARA, én vrouw met een links profiel: Margo Vliegenthart. De 50-jarige voormalig PvdA-staatssecretaris in het tweede kabinet Kok en oud-voorzitter van de Jonge Socialisten is sinds 2002 professioneel bestuurder, en onder meer Kroonlid van de SER. De VARA laat weten niet op namen van kandidaten in te gaan. Wel meldt de omroep desgevraagd dat ‘uiteraard’ de Balkenendenorm van 170 duizend euro gaat gelden voor de nieuwe voorzitter – Vera Keur verdient nog twee ton, exclusief pensioenpremies.

Voor degenen die niet in het VARA-profiel passen en toch een aansprekende functie in Hilversum zoeken: de VPRO zoekt een nieuwe directeur als opvolger voor de binnenkort vertrekkende Peter Schrurs. De post is nog open: de omroep heeft pas onlangs een headhunter ingeschakeld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.