Album

Vlaams Radiokoor zingt Brahms’ Requiem voor koor en vierhandig piano ★★★★☆

Guido van Oorschot
null Beeld

Het requiem, de dodenmis, wordt van oudsher opgetuigd met treurmuziek op Kerklatijn. Rond 1865 pakte Brahms het anders aan. De componist koos niet voor traditionele misdelen als Requiem aeternam, maar plukte uit de Duitstalige Bijbel een aantal teksten die hem meer aanspraken. De titel die daaruit voortvloeide, Ein deutsches Requiem, had hij later trouwens best willen verruilen voor Ein menschliches Requiem.

Nu siert die titel de cover van het album waarop het Vlaams Radiokoor de dodenmis zingt. Niet de bekende versie met orkest, maar Brahms’ eigen bewerking voor koor en vierhandig piano. De geconcentreerde aanpak klinkt extra sober doordat Jan Michiels en Inge Spinette begeleiden op een oude fortepiano. Het album was af geweest als dirigent Bart Van Reyn de theaterkelen van sopraan Sarah Wegener en bariton Thomas Oliemans ietwat had getemperd. Tussen de droefheid door speelt Jan Michiels deeltjes uit de beroemde Kinderszenen van Schumann. Prachtig.

Vlaams Radiokoor

Ein menschliches Requiem

Klassiek

★★★★☆

Evil Penguin

Welke nieuwe muziek is er uitgebracht en wat vinden de experts van de Volkskrant daarvan? Bekijk onze muziekpagina met het album van deze week, alle recensies en de tracks van de week.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden