VIVA excuseert voor lijst over redenen daten donkere man

Vrouwenbladen en artikelen over donkere mensen lijken een ongelukkige combinatie. VIVA heeft excuses aangeboden voor een 'kwetsend artikel' in het tijdschrift met '10 redenen om een donkere man te daten'.

null Beeld Viva.nl
Beeld Viva.nl

De schrijver van het vrolijk bedoelde stukje maakte van het lijstje een ongelukkige opsomming van stereotyperingen van. Een relatie met een donkere man beloofde onder meer zwoele zachte lippen en kundige dansmoves.

Racistisch

Er verschenen onmiddellijk verbolgen reacties op Twitter. Het lijstje zou niet alleen stigmatiserend zijn, maar ook racistisch, hoewel niet nadrukkelijk in negatieve zin. Reden nummer 7: 'Donkere mannen hebben over het algemeen meer passie dan onze nuchtere Hollandse knapen.' Reden nummer 9 was het meest omstreden: 'Je zat er al op te wachten: zijn piemel. Meer uitleg lijkt ons overbodig'.

Viviane Bendermacher, hoofdredacteur van VIVA, verontschuldigde zich op de site: 'Er zijn momenten in je carrière waarop je het liefst in een foetushouding wilt wegkruipen, wachtend tot de storm over is.'

'Niggabitch'

VIVA is niet het eerste vrouwenblad dat op deze manier in de vuurlinie kwam te liggen. Zo raakte vrouwenglossy Jackie in 2011 in opspraak door een foto van zangeres Rihanna te plaatsen als ultiem voorbeeld van modestijl 'niggabitch', zoals het blad deze noemde. Een vrouw met 'street cred', een 'getto ass' en een gouden keeltje zou perfect bij die modestijl passen. Rihanna reageerde via Twitter woedend met de opmerking dat met die foto 'een compleet ras werd gedegradeerd' en verweet het blad mensenrechten te verloochenen.

Hoofdredacteur Eva Hoeke gaf aan dat het stuk grappig bedoeld was. Die lijmpoging mislukte: haar tweets leidden tot nog meer consternatie - en haar vertrek.

Lustobject vs. zakenvrouw

Iets soortgelijks gebeurde in augustus 2014 met het magazine LINDA, dat portretten publiceerde van zwarte vrouwen met 'verrukkelijke billen', een ode aan de 'volmaakte, ronde billen van donkere vrouwen, waarvan de blanke vrouw alleen maar kan dromen'. Boze lezeressen wilden weten waarom Linda zwarte vrouwen neerzette als lustobject en niet als zakenvrouw.

Hoofdredacteur Jildou van der Bijl verweerde zich: 'We hebben altijd zowel blanke als donkere vrouwen in ons blad. Ik zou het discriminerend vinden als ik zes donkere vrouwen in het blad zet die maatschappelijk werk doen: zo van poeh poeh, ze kunnen ook nog wat...'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden