Review

Visman Rivisited mist het theatrale van sopraan Hannigan

Goed dat Vismans feeërieke liedcyclus na een geslaagde première opnieuw in het Concertgebouw was te beluisteren. De Noorse Mari Eriksmoen zong prima, maar het theatrale van sopraan Hannigan werd gemist.

Merlijn Kerkhof
Mari Eriksmoen. Beeld
Mari Eriksmoen.Beeld

Als in Nederland een nieuw orkestwerk in première gaat, is de uitvoering ook vaak de dernière. Goed dus dat de ZaterdagMatinee, 's lands interessantste concertserie in het Concertgebouw, er werk van maakt geslaagde stukken uit het recente verleden te hernemen. Zo'n werk klonk afgelopen zaterdag: de vijfdelige liedcyclus Sables, Oxygène (2008) van Bart Visman. De Noorse sopraan Mari Eriksmoen zong ze bij het Radio Filharmonisch Orkest.

Visman maakte zijn orkestliederen op Franstalige teksten van Saskia Macris. Ze bevatten geen lopend verhaal en verleidden de componist tot een soort retro-impressionisme, met soms een vrolijke kwinkslag. Op een paar schmierende Strauss-wals-elementen na doet de muziek in structuur en atmosfeer feeëriek en Frans aan, al wijst Vismans klankkleurenkeuze op een noordelijker oriëntatie.

Mooi hoe hij met contrabassen en lage rietblazers de deining oproept in het lied Marine. Maar zaterdag vroeg je je ook af hoezeer de sopraan van de première van invloed is geweest op het succes. Dat was Barbara Hannigan; de opname met het Limburgs Symfonie Orkest verscheen in 2009 op cd. Met Mari Eriksmoens stem is niets mis, maar je miste Hannigans theatraliteit.

Ook na de pauze waren de verwachtingen hooggespannen. De begeerde jonge dirigent Stanislav Kochanovski, eerder al in Nederland te horen bij de DNO-productie van Prins Igor, leidde Hector Berlioz' Symphonie fantastique. Kochanovski hield het strijkerscorps kleiner dan nodig en in het tweede deel sloop de concentratie van het podium. Het samenspel tussen hobo en althobo-solo in de Scène aux champs leidde de revanche in.

Visman Revisited
Klassiek
Radio Filharmonisch Orkest o.l.v. Stanislav Kochanovski, Mari Eriksmoen (sopraan)
18/11, Concertgebouw, Amsterdam
Terug te luisteren op radio4.nl

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden