Visboer én troubadour: Staverse Misthoorn Doede Bleeker

Hij had een vishandel in zijn woonplaats Stavoren en werd landelijk bekend als de zingende visboer dankzij de film De kleine blonde dood.

Peter de Waard

Doede Bleeker had twee passies: de visserij en de muziek. Zijn vriend, voormalig gedeputeerde van Friesland en sinds kort burgemeester van Huizen Sicko Heldoorn, herinnert zich dat een groep studenten uit Amsterdam in Stavoren een pond prijzige ­palingfilet wilde omruilen voor kibbeling omdat de paling niet goed zou zijn. ‘Doede pakte het ­terug, haalde de paling­filet uit de verpakking, sneed hem in stukjes en ging ermee de zaak rond. ‘‘Niet goed’, zeggen die jongens.’ De klanten vonden het heerlijk en keerden zich tegen de jongens, die op een gegeven moment moesten rennen voor hun leven.’

Nadat het Algemeen Dagblad in 2007 tijdens de haringtest zijn vis een 2 had gegeven – ‘Haring van Doede is als de tongzoen van een zeemeermin. Maar wel van één die maanden de tanden niet heeft gepoetst’ – beschuldigde hij de krant van omkoping. Hij had een laag ­cijfer gekregen omdat hij had ­geweigerd de juryleden geld te ­geven.

De kwaliteit van zijn producten stond boven elke verdenking. Mensen reden er speciaal voor om. Kritiek op zijn muziek verdroeg hij al evenmin. ‘Als Doede een gevoelig lied speelde en iemand praatte daar doorheen, kon hij zo van het podium af stappen en die persoon bij de kraag vatten. Of hij legde zijn gitaar neer en stopte’, vertelt Heldoorn.

De laatste jaren kampte Doede met gezondheidsproblemen. ‘Echt gezond leefde hij niet’, zegt zijn zus Margreet Visser-Bleeker. Vorig jaar lag hij enige tijd in het ziekenhuis wegens hartproblemen. Maar hij was aardig opgekrabbeld. ‘Op vrijdag 16 maart was zijn zaak net voor het nieuwe seizoen open­gegaan. Twee dagen later werd hij thuis dood gevonden na hartfalen. Sinds de scheiding van zijn vrouw, met wie hij een dochter en een zoon had, woonde hij alleen.

Altijd aan het pingelen

Doede Bleeker werd geboren in Staveren, zoals Stavoren toen nog heette. Zijn vader Jacob Bleeker was palingvisser op de Staveren 38. Doede was de vijfde in een gezin van negen kinderen. Zijn muzi­ka­liteit viel op. ‘Altijd zat hij op een gitaar te pingelen en schreef hij versjes op de muziek die hij maakte’, aldus zijn zus.

Op zijn 18de had Doede al een ­eigen bandje waarmee hij in Friesland optrad. Na de ambachtsschool ging hij werken bij een visfileerderij in Workum. Nadat hij daar was ontslagen, besloot hij voor zichzelf te beginnen. Met een haringkar trok hij door de provincie. Later opende hij een ­eigen zaak. In de winter en het voorjaar had hij tijd om muziek te maken. Hij schreef zijn songs allemaal in het Stadsfries, een mix van Nederlands en Fries die in Stavoren wordt gesproken. In 1985 brak Doede Bleeker door met het nummer Switsokken (Zweetsokken).

Kunstgebitje

Doede zag er ruig uit, speelde ruige muziek en had een schorre stem, waardoor hij de ‘Staverse Misthoorn’ werd genoemd. Tijdens het spelen van het nummer Piet Fontein, over een spugende man, dronk hij bier dat hij uitspuugde in het publiek. Op het einde ging er een kunstgebitje mee. Na zijn eerste twee lp’s, Foor de Fatsoensrakkers en Rauwkost, ontpopte hij zich meer als troubadour. In 1993 kreeg hij een rolletje als artiest in de verfilming van Boudewijn Büchs roman De kleine blonde dood met Antonie Kamerling. Hij kwam op de radio en de ­televisie bij Wim Bloemendaal en Jack Spijkerman. Nog vier cd’s zou hij maken, waarvan de laatste, Omarmd in Texel, in 2007 uitkwam.

Heldoorn: ‘Doede kreeg moeite met optredens omdat hij gevoelige ballads over zijn dementerende moeder wilde spelen en het publiek om zijn ruige werk vroeg: nummers als Switsokken en Skouderham.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden