Virusbestrijder in de vuurlinie

Hoeveel van de 2200 opvarenden van de H.M.S. Titanic zouden in april 1912 in Southampton aan wal zijn gebleven als iemand ze had gewaarschuwd dat het schip niet zo onzinkbaar was als de rederij had doen geloven?...

Van onze verslaggever Peter van Ammelrooy

Guillaume Tena ziet zichzelf in zo'n heldenrol. Daar denken sommigen anders over. De onderzoeker is aangeklaagd door een bedrijf in zijn vaderland.

Inmiddels vier jaar geleden ontdekte Tena mankementen aan het computerprogramma Viguard. Dit product zou pc's minder goed beschermen tegen computervirussen dan de maker, Tegam, beloofde. Computervirussen zijn kleine, schadelijke programma's die een pc saboteren.

Tena publiceerde zijn bevindingen in de zomer van 2001 onder het pseudoniem Guillermito in een nieuwsgroep, een vrijplaats voor discussie op internet. Een klein jaar later zette hij het onderzoek ook op zijn website.

Tegam kwam vrijwel onmiddellijk tegen hem in actie. In juni 2002 werd bekend dat justitie Tena ging vervolgen wegens schending van het auteursrecht.

Vorige week, bij de eerste behandeling van zijn zaak, kreeg de 35-jarige Tena te horen wat hem boven het hoofd hangt. Justitie eist een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van vier maanden en zesduizend euro boete.

Fors is de schadevergoeding die Tegam van de onderzoeker eist. Het bedrijf heeft een claim op tafel gelegd van 900 duizend euro - een bedrag dat zelfs de aanklager in Parijs te gortig is. Tegam zegt dat Viguard tienduizenden klanten in Frankrijk heeft.

Tegam spreekt van een schending van het auteursrecht, omdat Tena via een proces dat reversed engineering wordt genoemd een deel van de broncode - de blauwdrukken - zou hebben achterhaald én gepubliceerd. Vooral dat laatste wordt de onderzoeker zwaar aangerekend.

'Dit gaat niet om schending van het auteursrecht', zegt Tena. 'Tegam wil dat ik zwijg. Als dit soort onderzoek verboden wordt, kunnen bedrijven gebrekkige producten uitbrengen zonder dat er een haan naar kraait.' De Fransman ontkent de broncode van Viguard te hebben geopenbaard.

De zaak Tegam versus Tena raakt aan een slepend debat in de computerwereld. Computerbedrijven stellen zich op het standpunt dat bonafide hackers, zoals Tena, pas hun mond mogen opendoen over beveiligingsgebreken als die zijn verholpen. Dat kan soms maanden duren, werpen de voorstanders van onmiddellijke openbaring tegen. Al die tijd loopt de gebruiker kans dat snelle computerinbrekers zijn pc verruïneren en vertrouwelijke gegevens stelen.

Tena heeft de schijn een beetje tegen. Hij staat bekend als een voormalig 'virusschrijver'. Tegen het webblad NewsFactor onthulde Mikko Hypponen van de Finse virusbestrijder F-Secure dat de Fransman het allereerste e-mailvirus ontwierp, Happy99.

Toch krijgt Tena veel steun uit kringen van computerbeveiligingsexperts. Zij vrezen dat een negatief vonnis ook buiten de Franse landsgrenzen gevolgen zal hebben. Op 8 maart weten de medestanders of het orkest voortaan gewoon doorspeelt als een schip op de ijsberg afstevent.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden