Recensie Theater

Virtuoos spel in heropvoering Who’s Afraid of Virginia Woolf, maar personages blijven op afstand (drie sterren)

Peter Van den Eede zet een heerlijke, duivelse George neer, die iedereen in de tang houdt. 

Who’s Afraid of Virginia Woolf, opgevoerd door de Koe. Beeld Koen Broos

De Koe viert feest: dertig is het Vlaamse gezelschap dit jaar geworden. Er verschijnt een boek, er komt een nieuwe voorstelling en ze hernemen een aantal lievelingsstukken. Eén daarvan is nu op tournee: Who’s Afraid of Virginia Woolf, de klassieker van Albee over het dwarse echtpaar Martha en George die in gevecht met zichzelf en elkaar, ook hun jonge gasten een avond from hell bezorgen. De bezetting verschilt van de Koe’s eerste versie (uit 2005): het jonge stel Nick en Honey wordt nu gespeeld door Michael Vergauwen en Tanya Zabarylo. Natali Broods en Peter Van den Eede zijn opnieuw de legendarische Martha en George.

‘What a dump’, roept Martha wanneer ze hun appartement betreedt, en bij de Koe is het ook werkelijk een zootje. De vloer is bezaaid met glossy tijdschriften, een mooie vondst van scenograaf Hanneke van de Kerkhof: gezien het feit dat iedereen licht tot soms straal bezopen is, hoeven de acteurs niet krampachtig te waggelen – voortbewegen is hier al een evenwichtsoefening.

Na Martha’s beroemde uitroep wordt meteen duidelijk dat de Koe een eigen draai aan het stuk gaat geven, wanneer Broods zich tot het publiek richt met de vraag of het misschien een idee is om die rotzooi eerst op te ruimen. Zo zullen de acteurs hun toeschouwers vaker benaderen, met een woord, of een blik van wanhoop of verstandhouding.

Dat levert regelmatig heel grappige momenten op, en het spel is virtuoos. Maar een nadeel van deze aanpak is dat het de personages erg op afstand houdt. Van den Eede is een duivelse George, heerlijk om te zien hoe hij verbaal en fysiek iedereen in de tang houdt, maar de tragiek van George en Martha, de diepere lagen van hun excentrieke verhouding worden nergens aangeraakt, en dat mis je uiteindelijk toch.

Who’s Afraid of Virginia Woolf naar Edward Albee door de Koe. Van en met Natali Broods, Peter Van den Eede, Michael Vergauwen en Tanya Zabarylo. Scenografie: Hanneke van de Kerkhof. Toneelschuur Haarlem, 15/2. Vanavond (18/2) en 19/2 in de Brakke Grond, Amsterdam. Tournee, zie dekoe.be

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden