Virtuele vrienden gauw gemaakt, maar niet voor lang

Volkszanger Jan Smit krijgt er dagelijks honderden vrienden bij. Niet in het echte leven, maar op Hyves. Met ruim 19 duizend vrienden hoort hij nog niet bij de top (Balkenende heeft er 161 duizend), maar hij is net drie weken bezig en de aanmeldingen groeien in snel tempo.

Jan plaatst data van concerten en YouTube-filmpjes van zijn laatste hit, en verwijst door naar zijn officiële websites. Meer Bekende Nederlanders ontdekken de voordelen van online communicatie via Hyves, Twitter en LinkedIn. Maar wat voor voordeel halen BN’ers eruit en wat betekenen die virtuele vriendschappen?

Volgens Raymond Spanjar, medeoprichter van Hyves, is de gratis profielensite zo populair onder artiesten, politici en acteurs, omdat ze op een informele manier op elk moment van de dag kunnen communiceren met hun fans.

‘Hyves biedt fans de mogelijkheid terug te praten. Als ze er op de juiste manier mee omgaan, houden ze er een grote schare enthousiaste ambassadeurs aan over, die op hun beurt vrienden enthousiasmeren.’

Iedereen kan anoniem één of meerdere Hyves-pagina’s aanmaken, maar die vlieger gaat niet op voor Bekende Nederlanders. Zij moeten zich per fax identificeren en krijgen vervolgens het stempel ‘Checked by Hyves Headquarters’. Bij het zien van dat logo weet je als fan zeker dat je echt met jouw idool te maken hebt.

Het hebben van tienduizenden virtuele vrienden is onhaalbaar voor onbekende Nederlanders. Het gemiddelde ligt bij hen rond de 150, maar in hoeverre zijn dit eigenlijk echte vriendschappen te noemen?

‘De kwaliteit van online vriendschappen staat wel degelijk gelijk aan echte vriendschap’, zegt communicatiewetenschapster Marjolein Antheunis. Zij promoveerde vorige week op de effecten van online communicatie en vriendschapsvorming.

Antheunis denkt dat online vrienden maken sneller gaat dan in het echte leven. ‘Op internet zijn mensen geneigd elkaar sneller aardig te vinden dan in de echte wereld. Dit wordt verklaard door het gebrek aan informatie dat mensen op internet van elkaar hebben.’

Volgens Antheunis heeft dit te maken met het feit er tijdens een conversatie op het web informatie ontbreekt. Er wordt niet geoordeeld over houding, gedrag of kleding. Daardoor onthullen mensen meer persoonlijke informatie en ontstaat sneller een vertrouwensband.

Desalniettemin beweert de communicatiewetenschapster dat vriendschappen die alleen online bestaan, geen lange levensduur hebben. ‘Ze zijn minder van kwaliteit. Puur virtuele vriendschappen bestaan nauwelijks.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden