RecensieAdams, Reich en Wantenaar

Violist Leila Josefowicz maakt grote indruk met haar soms dreigende, maar meestal lenteachtige toon

Ook sommige medemusici beluisteren haar met halfopen mond.

De Canadese violist Leila Josefowicz. Beeld Chris Lee
De Canadese violist Leila Josefowicz.Beeld Chris Lee

Het publiek maakt aanstalten om te applaudisseren wanneer het tweede deel van John Adams’ Vioolconcert uitklinkt. Die klankgloed is zo zachtaardig mysterieus; zonder naar het orkest te kijken of de partituur te lezen kun je maar met moeite vaststellen waaruit die is opgebouwd. We zien een orkest verrijkt met claves, buisklokken, vibrafoon en synths (bij Adams kunnen die elektrische en akoestische klanken écht mengen), maar we horen vooral solist Leila Josefowicz, die met haar soms dreigende, maar meestal lenteachtige toon boven het Rotterdams Philharmonisch Orkest zweeft.

Maar gelukkig komt er een derde deel: dit concert mag de hele avond duren. Ook sommige medemusici beluisteren haar met halfopen mond, zaterdag in het Utrechtse TivoliVredenburg. Josefowicz speelt naturel en met zichtbaar plezier, dirigent en nieuwemuziekspecialist André de Ridder leidt de troepen ondertussen bekwaam door haar lijfstuk.

Het werk stamt uit 1993, het geboortejaar van Mathilde Wantenaar, die het predicaat ‘talent’ al lang ontgroeid is. De avond opende met haar Prélude à une nuit américaine. Als je al iets Amerikaans in de noten wilt zien, zie je dat door een Franse lens van omstreeks 1910. Waar Wantenaar in haar meeste stukken wel een onverwachte afslag neemt, slaat hier de impressionistische pastiche-meter wel erg hoog uit. Het stuk is opgebouwd vanuit de harp, de klankeruptie is fraai.

Tot slot klinkt Steve Reichs Music for Ensemble and Orchestra (2018). Het is een nieuw werk, maar voelt al te vertrouwd; Reich oude-stijl, puls is het kernwoord. Het orkest speelt strak, zonder dat het ten koste gaat van de orkestrale glans. De relatief droge akoestiek blijkt ideaal voor deze muziek.

Adams, Reich en Wantenaar

Klassiek

★★★★★ (Adams)

★★★☆☆ (Reich en Wantenaar)

Rotterdams Philharmonisch Orkest o.l.v. André de Ridder, met Leila Josefowicz (viool)

12/10, TivoliVredenburg, Utrecht

Het concert is op 25/10 om 20.00 uur terug te luisteren op NPO Radio 4.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden