AlbumNordic Rhapsody

Violist Johan Dalene: jong talent met straalkracht ★★★★☆

Hadland en Dalene, Nordic Rhapsody Beeld
Hadland en Dalene, Nordic Rhapsody

De Zweedse violist Johan Dalene (20) beschikt over een toon die je niet zou verwachten als je een foto van hem ziet. Een tengere post-puber, en dan een uitzonderlijke toon waarvan zó’n straalkracht uitgaat? Van Dalene gaan we zeker meer horen, getuige zijn tweede album, dat Nordic Rhapsody heet en waarop stukken voor viool en piano van Noord-Europese laatromantici en eigenheimers zijn bijeengebracht.

Zweden levert Wilhelm Stenhammar, Noorwegen Christian Sinding en Edvard Grieg, Finland Jean Sibelius en Rautavaara en Denemarken Carl Nielsen. De laatste moest er ook wel bij, want in 2019 won Dalene de eerste prijs op het prestigieuze Carl Nielsen Concours. In de lyrische passages waarin hij de vrijheid durft te nemen, komt hij zelfs wat in de buurt van Janine Jansen, met wie al een paar keer optrad en die hij in het boekje als een van zijn docenten opvoert.

Op zijn Stradivarius uit 1736 gaat hij als een mes door de boter in het Allegro con brio van Griegs Eerste vioolsonate – een meer dan geslaagde meesterproef. In pianist Christian Ihle Hadland treft hij een fijngevoelige partner.

De Zweedse violist Johan Dalene. Beeld Mats Bäcker
De Zweedse violist Johan Dalene.Beeld Mats Bäcker

Johan Dalene

Nordic Rhapsody

Klassiek

★★★★☆

Bis

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden