RecensieBack to Oz

Vindingrijke Back to Oz kan bogen op geweldige acteursploeg★★★★☆

Vincent Kouters
Back to Oz  Beeld Joris van Bennekom
Back to OzBeeld Joris van Bennekom

Als Doortje op Twitter kijkt, wordt ze niet vrolijk. Niets deugt er aan haar of aan haar gehakkelde weerberichten. Ze wordt ontslagen, maar als ze met haar laatste weerbericht bezig is, veranderen de wolken op haar scherm in een tornado die Doortje, met hondje Toto en een verdwaalde studiodesk, meeneemt naar een onbekende plek. Ze landen bovenop een heks. Die is gelijk dood. Een van de bekendste kinderverhalen aller tijden is begonnen.

Het Filiaal theatermakers uit Utrecht speelt deze winter, samen met Slagwerk Den Haag en K.O.Brass, een feestelijke, nieuwe bewerking van The Wizard of Oz. Ook nu gaat Doortje met vrienden Blik, Stro en Leeuw op zoek naar de Grote Tovenaar, die haar weer thuis kan brengen.

Naomi van der Linden is het kloppende hart van deze voorstelling Beeld Joris van Bennekom
Naomi van der Linden is het kloppende hart van deze voorstellingBeeld Joris van Bennekom

Of je nu het boek (1900) van L. Frank Baum hebt gelezen, de film (1939) zag met Judy Garland, The Wiz (1978) met Michael Jackson of een andere bewerking, dat Baum een universeel leuk en tijdloos verhaal schreef, staat buiten kijf. De huidige bewerker, Don Duyns, hoefde dan ook weinig meer aan het verhaal te doen, behalve wat moderne grapjes toevoegen met telefoons, Twitter en televisie.

In haar vindingrijke regie stopt Monique Corvers veel live gecreëerde film en video-effecten, waardoor filmische scènes subtiel overlopen in theaterscènes. Sommige effecten (en de consequent zeer luide muziek) zijn zo heftig, dat een enkel jong kind in het publiek het te kwaad krijgt.

Het grootste plezier komt van de geweldige acteursgroep, met een speciale vermelding voor Henke Tuinstra en de verbijsterend waanzinnige manier waarop zij de boze heks van het Westen speelt. De perfecte tegenhanger van de door Naomi van der Linden gespeelde Doortje: het warme, kloppende hart van de voorstelling. Als zij Over the Rainbow zingt, krijgt zelfs de zuurste criticus kippenvel.

Vindingrijke Back to Oz kan bogen op geweldige acteursploeg Beeld Joris van Bennekom
Vindingrijke Back to Oz kan bogen op geweldige acteursploegBeeld Joris van Bennekom
Henke Tuinstra Beeld Joris van Bennekom
Henke TuinstraBeeld Joris van Bennekom

Back to Oz (8+)

Jeugdtheater

Door Het Filiaal theatermakers, Slagwerk Den Haag en K.O.Brass(n), tekst: Don Duyns, regie: Monique Corvers, compositie: Gábor Tarján, met o.a. Naomi van der Linden, Maurits van den Berg, Sacha Muller, Henke Tuinstra.

20/12, Stadsschouwburg Utrecht. Daar t/m 29/12, dan tournee t/m 9/2

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden