Nieuws

Vijftig dansfilms dingen mee naar de juryprijs van festival Cinedans, dit jaar online

Twee kanshebbers tonen verboden dans in de openbare ruimte.

Annette Embrechts
‘In Plain Sight’ van de Iraanse choreograaf, regisseur en socioloog Tanin Torabi.  Beeld
‘In Plain Sight’ van de Iraanse choreograaf, regisseur en socioloog Tanin Torabi.

De Iraanse choreograaf, socioloog en regisseur Tanin Torabi worstelt in haar land met een algeheel dansverbod in de openbare ruimte. In haar werk neemt ze geen activistische protesthouding aan, maar zoekt ze ingenieus de mazen op. In haar prijswinnende dansfilm The Dérive (2018) rent ze dansend over een markt, terwijl een cameraman in één take haar én de reacties van omstanders filmt. Een even riskant als prachtig project, dat vorig jaar tijdens Cinedans terecht de International Student Award won.

Dit jaar doet ze met In Plain Sight (2020) mee aan de internationale competitie voor korte dansfilms van het Nederlandse filmfestival Cinedans. Dit weekend presenteert Cinedans haar editie online met drie festivaldagen vol competitiefilms, documentaires (over de dwarse theatermaker Jérôme Bel en over cross-overspecialist Guy Weizman), specials (de voorstelling Blasfemie Rapsodie van ICK) en tijdens de pandemie gemaakte amateurfilms.

Zondag wordt de juryprijs uitgereikt, waarnaar vijftig dansfilms meedingen. Torabi is net als haar Libanese collega Wafa’a Celine Halawi een van de kanshebbers. Beide vrouwen proberen in hun korte films verboden beweging in de openbare ruimte van een krachtige emotionele lading te voorzien.

Torabi kiest voor In Plain Sight een fraai subtiel uitgangspunt: op een drukke boulevard bouwt ze met twee collega-danseressen flanerende bewegingen langzaam uit tot een choreografie. Een arm zwenkt ritmisch uit, een voet maakt een huppel, een ander voegt poëtisch in. Maar telkens als het gevaarlijk meeslepend of opvallend choreografisch dreigt te worden, gaan ze naadloos op in het voetgangersverkeer en verschuift de camera zachtjes naar stellen op een bankje, een vrouw die opstaat, bestuurders van auto’s in een file.

‘In Plain Sight’, dansfilm van de Iraanse choreograaf en regisseur Tanin Torabi Beeld Cinedans/Tanin Torabi
‘In Plain Sight’, dansfilm van de Iraanse choreograaf en regisseur Tanin TorabiBeeld Cinedans/Tanin Torabi

En dan schuift plots weer het bordeauxrood van een hoofddoek van een van de danseressen in beeld, dat interfereert met een gebogen knie op een stoeprand. Een meisje wiegt op de achtergrond mee met haar ingeklapte paraplu. En aan het slot, boem, verschijnt het portret van een geestelijke op een billboard bij een kruispunt, toevallig precies op de beat van de weemoedige muziek.

Choreograaf Wafa’a Celine Halawi en regisseur Rémie Maksoud weten in de dansfilm In Case of Revolution Break the Glass in een paar minuten alle gevoelens van hoop, vreugde, angst en onderdrukking te vangen die komen kijken bij een protest voor meer vrijheid binnen een dictatuur. In Beiroet, nog voor de explosie, begeeft Halawi zich uitgelaten dansend in een menigte terwijl Maksoud haar filmt door glas heen. Dat venster verschiet continu van scherpte en kleur, van warm en helder tot vertroebelend en (aan het slot) gebroken. We horen scanderende leuzen. Er is nog net een zwaailicht zichtbaar. Een onbekende man duikt achter haar op. Vijf tot tien minuten lang weten deze vrouwen in ieder geval ingenieus te ontsnappen aan een dansverbod. En wij voelen met hen mee, op afstand in een vrij land met avondklok, dankzij dit soort bijzondere doorkijkjes tijdens Cinedans.

Bekijk hier het programma van Cinedans Fest online.

‘In Case of Revolution Break the Glass’, dansfilm van choreograaf/regisseur Wafa'a Celine Halawi en regisseur Rémie Maksoud. Beeld
‘In Case of Revolution Break the Glass’, dansfilm van choreograaf/regisseur Wafa'a Celine Halawi en regisseur Rémie Maksoud.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden