Vijfde seizoen Homeland opgenomen in Berlijn

Carrie Mathison, de zo getormenteerde heldin van Homeland, komt naar Berlijn. De producenten gaan het gehele vijfde seizoen van de populaire Amerikaanse serie in de Duitse hoofdstad draaien.

Rolf Bos
null Beeld Pressphoto
Beeld Pressphoto

Naar verluidt werkt Mathison, gespeeld door Claire Danes, in de nieuwe afleveringen niet langer voor de CIA, maar voor een particuliere beveiligingsfirma. De conflicten in het Midden-Oosten spelen nog steeds een rol, daarnaast komt de oorlog in het oosten Oekraïne om de hoek kijken.

Dat de producenten van Homeland voor Berlijn hebben gekozen, wekt geen verbazing. De stad, ooit gescheiden door de Muur, gold tijdens de Koude Oorlog decennialang als de 'spionnenhoofdstad van de wereld'.

Echte spionnen, maar ook fictieve, zoals George Smiley (de onvergetelijke held van John Le Carré) en Bernard Samson (uit de boeken van Len Deighton), liepen er in het verleden door de straten. En werden soms over en weer uitgewisseld op de beroemde Glienicker Brug, op de grens tussen Oost en West.

Er aasden meer steden op Homeland, ook Amsterdam deed een poging een paar afleveringen van seizoen vijf binnen te halen. Tevergeefs. De Duitse stad en filmpark annex studio Babelsberg zijn geliefd bij internationale filmproducenten. Monuments Men werd deels in Babelsberg gedraaid, ook Grand Budapest Hotel werd er gefilmd. Of delen van Homeland 5, in het najaar al in Amerika op de buis, in Babelsberg worden opgenomen, is niet bekend. Berlijnse media schrijven dat de Stauffenbergstraat, daar waar het Duitse ministerie van Defensie is gevestigd, een mogelijke locatie vormt. Ook het niet meer gebruikte vliegveld Tempelhof, met zijn kilometerslange gebouwen uit de nazitijd en duistere bunkers, wordt genoemd. Op Tempelhof werd vorig jaar ook al een deel van de bioscoopreeks The Hunger Games gedraaid.

Niet onbelangrijk voor internationale producenten is bovendien dat het Deutscher Filmförderfonds (DFFF) naast Duitse ook buitenlandse producties sponsort. Zo kregen de makers van Monuments Men acht miljoen euro overgemaakt. Of Homeland ook geld van het DFFF krijgt, is onbekend. De gemeente Berlijn biedt wel 'veel ondersteuning' aan.

Saillant is overigens dat seizoen vier nog niet in Duitsland op televisie was. Duitsers missen sowieso het nerveuze stemgeluid van Carrie Mathison. Haar stem wordt ingesproken door 'Synchronsprecherin' Nana Spier.

Homeland heeft zichzelf opnieuw uitgevonden

Het vierde seizoen van tv-serie Homeland is weer ouderwets briljant omdat er flink wat op de schop is gegooid. Schrijver/producer Alex Gansa legt uit hoe frisheid een noodzakelijke voorwaarde is.

Seizoen vier

Het vierde seizoen van Homeland werd afgelopen maanden in Nederland wel uitgezonden, op NPO3. Het is, schreef Julien Althuisius in de Volkskrant, zonder al te veel weg te geven, misschien wel het beste seizoen tot nu toe. Even het geheugen opfrissen: het eerste seizoen draaide om de terugkeer van oorlogsheld Nicholas Brody, de vraag of hij wel of niet een terrorist was geworden en zijn ingewikkelde relatie met CIA-agente Carrie Mathison.

In seizoen twee bleek hij wel degelijk snode plannen te hebben, maar de CIA kreeg hem door. Carrie en consorten spanden hem voor hun eigen karretje. Totdat in de laatste aflevering van dat seizoen het hoofdkwartier van de CIA werd opgeblazen en iedereen dacht dat Brody dat had gedaan. Het derde seizoen was het minste, met meer van hetzelfde uit de eerste twee seizoenen: is Brody wel of niet te vertrouwen? Wordt het wat tussen Carrie en Brody? Wat speelt zich ondertussen af in de familie van Brody?

In het vierde seizoen zien we Carrie Mathison als chef van een CIA-afdeling in de Pakistaanse hoofdstad Islamabad. Mathison laat in de jacht op terrorist Haissam Haqqani aanvallen met drones uitvoeren en moet daarbij vaak samenwerken met de Pakistaanse geheime dienst ISI, die niet altijd dezelfde belangen heeft als de Amerikanen. Door de drones, de moeizame diplomatieke relatie tussen de VS en Pakistan, een enkele referentie aan martelingen en een terloopse opmerking van de directeur van de CIA over de onthoofding van James Foley schuurt de fictieve wereld van Homeland met enige regelmaat tegen de werkelijkheid aan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden