Vijf vragen over de machtsstrijd om de Telegraaf Media Groep

De machtsstrijd om de Telegraaf Media Groep speelt zich vandaag af in de Amsterdamse Ondernemingskamer. Talpa-baas John de Mol eist daar alsnog een 'eerlijke kans'.

null Beeld anp
Beeld anp

Wie stappen er naar de rechter vanwege de overname van TMG?

De bekendste partij is Talpa Holding van John de Mol. Hij biedt 6,50 euro per aandeel TMG, 50 cent meer dan het Vlaamse Mediahuis en VP Exploitatie, de investeringsmaatschappij van de familie Van Puijenbroek, al jaren grootaandeelhouder van TMG. De commissarissen van TMG, die over de overname beslissen, hebben onder leiding van plaatsvervangend president-commissaris Jan Nooitgedagt al gekozen voor het lagere bod van Mediahuis en VP. Zij vinden dat de uitgever van Nederlands grootste krant het beste af is met deze combinatie, die met bijna 60 procent ook de meerderheid van de aandelen heeft. Belangrijk argument is de ervaring van de Belgen, die onder meer eigenaar zijn van NRC Media.

De Mol is boos. Hij zegt dat hij TMG met zijn eigen mediabedrijf Talpa wil samenvoegen tot een 'Media City', met 'studio's, radio, redacties en de dikste glasvezel die er in Nederland te vinden is'. De miljardair vindt dat hij geen eerlijke kans heeft gekregen, terwijl de commissarissen wisten dat hij een hoger bod zou indienen. Er was volgens hem geen 'level playing field'.

Is De Mol de enige die boos is?

Nee. Hij krijgt steun van de beleggersvereniging VEB, die ook vindt dat De Mols hogere bod alsnog serieus moet worden beoordeeld. Twee TMG-bestuurders doen eveneens mee aan de rechtszaak. Topman Geert-Jan van der Snoek en financieel directeur Leo Epskamp werden anderhalve week geleden geschorst door de commissarissen van TMG, omdat ze de keuze voor VP/Mediahuis niet steunden. Cantor Holding van de omstreden zakenman Jan-Dirk Paarlberg, die 3,4 procent van de aandelen TMG heeft, stuurt ook een advocaat naar de Ondernemingskamer. Eerder kondigde de centrale ondernemingsraad van TMG een procedure aan, maar volgens de Ondernemingskamer treedt de cor vandaag alleen op als spreker, niet als eiser.

John de Mol Beeld ANP Kippa
John de MolBeeld ANP Kippa

Wat is de eis?

John de Mol wil een onderzoek naar de gang van zaken, en de benoeming van een onafhankelijke commissaris met vergaande bevoegdheden. Die moet tijdelijk de leiding overnemen bij TMG en een 'eerlijk' overnameproces garanderen. Ook de VEB pleit voor zo'n 'supercommissaris'; Cantor wil er zelfs drie. Van der Snoek en Epskamp eisen dat hun schorsing wordt opgeheven, ze vinden dat ze niets hebben misdaan.

Wie is nu de baas bij TMG?

Het bedrijf heeft sinds dinsdagavond een interim-topman, oud-RAI-directeur Hans Bakker. De leiding van het overnameproces is in handen van president-commissaris Jan Nooitgedagt. Harry de Wit, directeur landelijke media van TMG, stapte dinsdag 'in goed overleg' op. Hij zei recentelijk in Het Financieele Dagblad namens dertig TMG-managers de voorkeur te geven aan Talpa. De Wit hoopt met zijn vertrek bij te dragen aan 'deëscalatie van de interne spanningen'.

Hoe gaat het aflopen?

De Ondernemingskamer toetst het proces op hoofdlijnen en kijkt daarbij naar het belang van alle betrokkenen, inclusief het personeel. Sommige deskundigen denken dat de eis van De Mol, de VEB en Cantor zal worden afgewezen. Volgens VP/Mediahuis is er al lang een gelijk speelveld. De Mol heeft de boeken van TMG mogen inzien en een bod kunnen doen, dat werd afgewezen. De Mol kan ook nooit de meerderheid van de TMG-aandelen binnenhalen, tenzij de Belgen zich alsnog terugtrekken.

Andere deskundigen zijn het eens met de kritiek dat te vroeg is gekozen voor Mediahuis en de schorsing van twee bestuurders een te zwaar middel was. Ze verwachten dat de Ondernemingskamer, mede gezien de verzuurde verhoudingen bij TMG, snel een onafhankelijke bestuurlijke zwaargewicht benoemt. Die moet met de strijdende partijen een oplossing zoeken. VP/Mediahuis zegt nog steeds open te staan voor samenwerking met Talpa en put hoop uit een uitspraak van De Mol in De Telegraaf: hij beloofde zijn conclusies te trekken als een patstelling ontstaat, om TMG niet te beschadigen. Dat moment lijkt nu ver weg, gezien de stoet advocaten vandaag bij de Ondernemingskamer.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden