Vijf uitzonderlijke vakantiejeugdboeken voor bij de zaklamp

Deel elf van Het leven van een loser is net uit, De waanzinnige boomhut heeft alweer 78 verdiepingen: niemand hoeft zich te vervelen deze zomer. Vijf uitzonderlijke vakantiejeugdboeken.

null Beeld Claudie de Cleen
Beeld Claudie de Cleen

Kersenhemel - Jef Aerts en Sanne te Loo

Adin en Dina, hun namen verraden het al, zijn onafscheidelijk. 'Als tweelingkersen aan dezelfde steel', schrijft Jef Aerts in zijn prachtig ingehouden en toch glasheldere proza. Dina is de dochter van de eigenaar van de kersenboomgaard op de heuvel, waar Adin woont met zijn moeder in een caravan. Samen spelen ze de hele zomer in de kersenkruinen. Tot Adin naar een betonnen flat in de stad verhuist en ze elkaar verschrikkelijk moeten missen. Gelukkig grijpt in zulke gevallen soms de natuur in om dit onrecht te herstellen en vormt zich een lint van kersenbloesems tussen de heuvels en de stad. Zo komt het ook in dit ontroerende prentenboek op magistrale wijze weer goed. Of is het toch de vindingrijkheid van Adin en Dina die redding brengt? Dat mogen kijkers, lezers en luisteraars zelf uitmaken. Een hoogtepunt in het oeuvre van illustrator Sanne te Loo en het ultieme prentenboek voor de zomervakantie, maar eigenlijk voor altijd.

Fictie, Jef Aerts en Sanne te Loo
Querido; 44 pagina’s; € 17,99. Vanaf 6 jaar

Kleine broer - Øyvind Torseter

Laten we eerlijk zijn: je kunt jongens leren lezen, maar de meesten blijven het liefst plaatjes kijken en moppen tappen. Een uitkomst voor hen is het grafische sprookje Kleine broer van de Noor Øyvind Torseter. Daarin zijn zes prinsen ver van huis getrouwd met evenveel prinsessen en daarna versteend door een trol. De jongste prins gaat, geheel tegen de zin van de koning, op zoek naar zijn broers. Onderweg wordt hij geholpen door een saxofoon, een olifant, een wolf, een paard en een doortastende prinses. Torseter (Gulden Palet 2016) blijft met zijn schematische tekeningen en boerse grollen dicht bij de gezellige hotseklots-stijl van 8-jarigen en de sluwe Kleine Broer met zijn listen en streken heeft alles om hun held te worden.

Fictie, Øyvind Torseter
De Harmonie; 120 pagina’s; € 24,90. Vanaf 8 jaar

null Beeld rv
Beeld rv

De gevangenisfamilie van Perry T. Cook - Leslie Connor

Perry's moeder was zwanger toen ze de gevangenis inging en hij groeit op vlak bij haar cellenblok. Hij mag bij het personeel wonen en gaat op en neer naar een school in de buurt. Iedere ochtend maakt hij de gedetineerden wakker met een gezellig praatje via de intercom en van elke gevangene kent hij het bijzondere verhaal. Maar als hij naar de middelbare school gaat, wordt hij steeds meer gepest en krijgt de progressieve directrice van de gevangenis het aan de stok met de officier van justitie. Perry mag niet meer in de gevangenis wonen. Dit met veel gevoel voor humor én tienerverontwaardiging geschreven en met merkbaar plezier vertaalde boek leg je niet meer weg.

Fictie, Leslie Connor
Lemniscaat; 332 pagina’s; € 16,95. Vanaf 10 jaar

Lampje - Annet Schaap

Iedereen kent het sprookje van de Kleine Zeemeermin: die ruilt haar stem voor benen zodat ze kan gaan leven met de man van haar dromen. Ze kan op het land niet leven en keert terug naar het water. Lampje, literair debuut van tekenaar Annet Schaap, vertelt hoe dat verhaal verder had kunnen gaan. In een romantische wereld van rechtlijnige zeekapiteins, bloeddorstige piraten en bizarre kermisartiesten veroorzaken de vuurtorenwachter en zijn dochter een vreselijk ongeluk. Tijdens een storm vergeten ze het licht aan te steken en vergaat een schip. Voor straf wordt de vader zeven jaar opgesloten in de vuurtoren en moet de dochter als dienstmeid naar het Zwarte Huis van de admiraal, waar volgens iedereen een monster woont. Lampje is naast een avonturensprookje ook het hartverscheurende verhaal over opgesloten zitten in de verkeerde wereld. Gaat dat ook een beetje over illustrator Schaap die nu schrijft? Je zou zeggen van niet, ze is als illustrator van populaire schrijvers als Francine Oomen, Janneke Schotveld en Jacques Vriens bepaald niet mislukt. Maar ze schreef, alsof het niets is, voor het eerst en meteen maar een van de beste kinderboeken van dit jaar.

Fictie, Annet Schaap
Querido; 324 pagina’s; € 16,99. Vanaf 10 jaar

Er is geen vorm waarin ik pas - Erna Sassen

'Puberfluisteraar' Erna Sassen - dat woord is van haarzelf - heeft de afgelopen jaren naam gemaakt met meeslepende dagboeken over getroebleerde jongeren. Een genre waarin het sinds de vele navolgers van Sue Townsends Adrian Mole lastig is om nog origineel te zijn. In Er is geen vorm waarin ik pas laat Sassen zien dat ze zo langzamerhand juist wél een geheel eigen vorm heeft gevonden. De 17-jarige Tess schrijft half hilarische, half tobberige cabaretteksten, komt nauwelijks nog haar kamer uit en dreigt te blijven zitten. Tijdens het boodschappen doen maakt ze kennis met de moeder van Sanne, een overleden meisje van haar school. Ze doet alsof ze die persoonlijk gekend heeft en dringt zich op aan de treurende moeder in een bijna wanhopige zoektocht naar aandacht en begrip. Deze pijnlijke situatie is nog maar begin van een jongerenroman over een zeldzaam aangrijpende puber waarvan steeds meer duidelijk wordt dat haar onhandige gedrag een groot verdriet verbergt. Het razendknappe, ogenschijnlijk luchtig geschreven Er is geen vorm waarin ik pas verovert de lezer met een dan weer wijs en indringend, dan weer scherp gekruid en buikpijn-grappig verhaal over familie, vriendschap en gemis. Slappe lach, uithuilen en weer opstaan.

Fictie, Erna Sassen
Leopold; 212 pagina’s; € 15,99. Vanaf 15 jaar

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden