Vijf Nederlanders in Guggenheim

Vijf Nederlanders worden geëxposeerd in de Guggenheim-musea met hun YouTube-video's. Zij maken deel uit van de shortlist van 125 YouTube-filmjes die werden geselecteerd uit 23 duizend inzendingen. Niels Hoebers is één van hen.

De 29-jarige vormgever Niels Hoebers stuurde zijn afstudeerproject in voor de YouTube-wedstrijd Play, waarbij creatieven de kans krijgen hun videocreaties in één van de dependances van het Guggenheim tentoon te stellen. De jury, bestaande uit elf prominente kunstenaars onder leiding van de hoofdcurator van de Guggenheim Foundation Nancy Spector, zal volgende maand 20 winnaars selecteren.

De video van Hoebers is samen met de andere video's die de shortlist hebben gehaald, vanaf vandaag te zien in videokiosken in de Guggenheim-vestigingen in New York City, Berlijn, Bilbao en Venetië en op het speciale YouTube-kanaal Play.

Toen Hoebers hoorde dat zijn video was geselecteerd, vond hij dat fantastisch. 'Iedereen droomt er toch van om met zijn kunst in het prominente Guggenheim te hangen?' Hij is blij dat zijn keihard werken wordt gewaardeerd en hoopt op deze wijze het oude ambacht van stop-motion animatie weer op de kaart te kunnen zetten. Met deze tijdrovende filmtechniek wordt beweging gecreëerd door frame per frame de voorwerpen te veranderen, zoals bij tekenfilms.

Dialoog tussen pop en maker

Zijn video is een dialoog tussen een pop en zijn maker. Volgens Hoebers is het een metafoor voor het ontwerpproces van een vormgever. De pop en zijn maker komen erachter dat het om een samenwerking gaat, ze hebben elkaar nodig. De pop bestaat niet zonder zijn maker en de maker heeft de pop nodig om zijn ideeën uit te beelden.

Hoebers hoopt een nieuwe tak van stopmotion-animatie neer te zetten. Als vormgever benadert hij de dingen anders dan een verhalenverteller dat doet, namelijk vanuit een vraag of een probleem. Nadat je bent afgestudeerd moet je de wereld laten weten wat je doet. YouTube is een mooie, open manier om je werk onder de aandacht te brengen. Je krijgt meteen feedback.

Revolutie

Visueel kunstenaar Takashi Murakami, één van de juryleden, denkt dat YouTube voor een revolutie binnen de kunstwereld heeft gezorgd. 'De manier waarop kunst wordt verspreid is drastisch veranderd. De afgelopen jaren is er geen dag voorbijgegaan dat ik geen video op YouTube bekeek. YouTube is een medium waarmee je met de buitenwereld kunt communiceren, en kunstenaars zoals ik kunnen zichzelf niet langer kunstenaars noemen door simpelweg iets speciaals te ontdekken en het vervolgens aan het publiek te presenteren.'

De andere Nederlanders op de shortlist zijn Sjors Vervoort, Evelien Lohbec, het duo Lernert & Sander en Wim Conradi. De winnende video's zullen op 21 oktober worden bekendgemaakt. De winnaars zijn van 22 tot en met 24 oktober te bewonderen in de Tower 2-galerij van het museum.


]]>
]]>
]]>
]]-->