Vijf korte nummers vormen fraai geheel

CD (jazz) - Harmony of Difference

Tenorsaxofonist Kamasi Washington komt tweeënhalf jaar na zijn spectaculaire, drie uur durende album The Epic met een mini-album van iets meer dan een half uur.

Foto epa

Harmony of Difference maakte eerder dit jaar deel uit van een kunstproject bij een reeks schilderijen van Kamasi's zuster Amani. Het langste stuk, Truth, verscheen al eerder digitaal en klonk toen als een prima vervolg op de lange orkestrale stukken van The Epic.

Nu blijkt dat Truth het resultaat is van het samenvoegen van melodische en harmonische elementen uit vijf korte stukken die de eerste plaatkant vullen.

Het is wederom mooie muziek, niet al te ingewikkeld in melodie, ritme en arrangement, wel fraai ingevuld door toetsenist Cameron Graves en trombonist Ryan Porter.

Washington zelf blaast zijn solo's met het gebruikelijke vuur, maar zijn grootste kwaliteiten liggen hier toch in het knap aaneensmeden van de vijf losstaande stukken tot een geheel. En natuurlijk haalt hij er weer een heel koor bij, want het kan Washington niet vol genoeg klinken.

Kamasi Washington, Harmony of Difference, Jazz, Young Turks/Beggars

Meer over