Vijf genomineerden voor de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs bekend

Alexis Blake, Jan Hoek, Anouk Kruithof, Jay Tan en Taocheng Wang zijn de vijf genomineerden voor de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs 2016. De prijs, georganiseerd door de Volkskrant, AvroTros en het Stedelijk Museum Schiedam, wordt dit jaar voor de tiende keer uitgereikt.

Jan Hoek wordt geprezen om zijn openhartige fotoprojecten. Beeld Jan Hoek
Jan Hoek wordt geprezen om zijn openhartige fotoprojecten.Beeld Jan Hoek

De Volkskrant Beeldende Kunst Prijs is een oeuvreprijs voor talentvolle kunstenaars van 35 jaar en jonger, wonend en werkzaam in Nederland. Op 11 december wordt de winnaar, gekozen door een vakjury, bekendgemaakt tijdens het tv-programma Kunstuur van de AvroTros. De winnaar ontvangt 10 duizend euro, ter beschikking gesteld door het BNG Cultuurfonds.

Het werk van de genomineerde kunstenaars zal vanaf 8 oktober in het Stedelijk Museum Schiedam te zien zijn. Tijdens de tentoonstelling kan het publiek haar favoriet kiezen. Vanwege het 10-jarig jubileum organiseert het museum ook een overzichtstentoonstelling met de winnaars van het afgelopen decennium, onder wie Femmy Otten, Guido van der Werve en Floris Kaayk, en van alle publieksfavorieten (sinds 2011), zoals Levi van Veluw en Zoro Feigl.

Anouk Kruithof maakt driedimensionale fotowerken. Beeld Annie Collinge
Anouk Kruithof maakt driedimensionale fotowerken.Beeld Annie Collinge

Op Facebook

Volg het laatste nieuws over de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs ook op de Facebook-pagina.

Kijk hier naar de uitzending van Kunstuur waarin de nominaties bekend zijn gemaakt.

Grote verscheidenheid

Het werk van de vijf genomineerden kent een grote verscheidenheid. De performances van Alexis Blake zijn veelal gebaseerd op gedragingen en houdingen van vrouwen. Jan Hoek is bekend vanwege zijn openhartige fotoprojecten met onder anderen Afrikaanse zwervers en 'transgender sex workers'. Taocheng Wang, studeerde aanvankelijk klassieke Chinese schilderkunst, maar experimenteert de laatste jaren ook met video, performance en film. Jay Tan bouwt kleurige 'pauze'-installaties met alledaagse voorwerpen. En Anouk Kruithof studeerde fotografie en beeldhouwkunst wat resulteerde in haar driedimensionale fotowerken.

De vijf kunstenaars werden voorgedragen door specialisten uit de Nederlandse kunstwereld. Dit jaar waren dat: Martijn van Nieuwenhuijzen (conservator Stedelijk Museum in Amsterdam), Nina Folkersma (onafhankelijk curator), Heske ten Cate (hoofdredacteur Mister Motley), Clayde Menso (directeur Amsterdams Fonds voor de Kunst) en Fiona Tan (beeldende kunstenaar).

De performance Allegory of the Painted Woman van Alexis Blake. Beeld Marijn Scheeres
De performance Allegory of the Painted Woman van Alexis Blake.Beeld Marijn Scheeres
Een werk van Jay Tan. Ze wordt geroemd om haar installaties. Beeld
Een werk van Jay Tan. Ze wordt geroemd om haar installaties.Beeld
Giraffe in Broccoli Garden van Taocheng Wang Beeld
Giraffe in Broccoli Garden van Taocheng WangBeeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden