Vijf dollar voor een gekleide Leda en de Zwaan

In deze rubriek worden kunstwerken belicht die te koop zijn bij galeries, veilingen en op internet. Deze week: wat de gek ervoor geeft op etsy.com....

Door Merel Bem

Waar zijn we?

Online, zoals bijna elke avond: kunst kijken zonder galeriehouders die je in de gaten houden, zwalkend van winkeltjes in Zuid-Amerika naar Afrika naar Nieuw-Zeeland – het floept allemaal zo de huiskamer in. En niemand die misprijzend kijkt wanneer je niets koopt. Vandaag bezoeken we Etsy.com, een website als een paraplu. Onder Etsy hebben zich sinds de oprichting in 2005 (door vier jonge Amerikaanse zakenmannen) allerlei eenmanszaakjes verzameld, die handgemaakte producten verkopen, van sieraden tot babykleren tot asbakken tot – je kunt het zo gek niet bedenken.

En daar zit ook kunst tussen?

Nou en of. Er wordt heel wat afgeschilderd, -gebeeldhouwd en -gefröbeld op Etsy. Onder de categorie ‘Art’ vallen wel twaalf subcategorieën, waaronder, naast schilderkunst en fotografie, het in de reguliere kunstwereld onbekende, maar online razend populaire ‘ACEO’: Art Cards, Editions and Originals. Relatief snel en simpel gemaakt, in een oogwenk verkocht.

En hoe zit het met de kwaliteit?

Daar waakt dus niemand over, en dat is leuk met een hoofdletter L. Iedereen bepaalt zelf wat kunst is, en vervolgens ook welk prijskaartje eraan komt te hangen. Het is dus vaak wat de gek ervoor geeft. En als die bereid is om vijf dollar te betalen voor een gekleide Leda en de Zwaan (met vingerafdrukken), dan wordt dat kleifiguurtje na betaling opgestuurd met een zelfgemaakt en gesigneerd gedicht.

Daar kan niemand zich een buil aan vallen. Zijn er ook kunstenaars die hoge prijzen vragen?

Sommigen maken het bont, erg bont. Zo vraagt de Hongaarse kunstenaar Marianna G. Mills niet minder dan 100 duizend dollar voor haar olieverfschilderij The Mysterious Moon. ‘Alleen voor serieuze verzamelaars’, zette ze er voor de zekerheid onder, opdat het niet wordt gekocht door een of andere onbenul die het op zijn wc wil hangen.

Bij Fotografie kunnen ze er ook wat van. Voor een zwart-wit zelfportret, gemaakt met zijn mobiele telefoon, vraagt ene Brylee liefst 60 duizend dollar.

Pardon? Zit zeker een dure lijst omheen?

Nee hoor. Gedrukt op hoge kwaliteit fotopapier, afmetingen: ongeveer 20x30. Niet bijzonder.

Kopen?

Ammenooitniet. Maar als je goed zoekt op Etsy, dan vind je geheid wat moois. Zoals op de afdeling polaroids: een surrealistisch printje van een enorme gele Manga-ballon in de straten van Manhattan. Acht dollar vijftig. Die vliegt nu naar Nederland. Kunst of niet.

www.etsy.com

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden