Vijf documentaires om in februari voor thuis te blijven

De Volkskrant selecteert elke maand documentaires op televisie en internet om voor thuis te blijven. Voor februari in de tiplijst: Asielzoeka's, over jongeren die als kind naar Nederland vluchtten. Verder reisdocumentaire Het Groot-Brittannië van..., muziekdocumentaire Mr. Dynamite - The Rise of James Brown, 112 Weddings en Misbruikte mannen, over volwassenen die als kind werden misbruikt door de kerk.

Beeld Krista van der Niet

Asielzoeka's

Er zijn al veel documentaires over asielzoekers gemaakt, maar het onderwerp blijft actueel en is een onuitputtelijke inspiratiebron voor menig filmmaker.

Wat zelden eerder vertoond werd is het verhaal van jongeren die als kind naar Nederland vluchtten, hun hele jeugd in asielzoekerscentra doorbrachten en tegenwoordig, op zichzelf wonend, heimwee hebben naar die tijd. Terwijl er in ons land steeds meer werd gediscussieerd over het vreemdelingenbeleid, was het AZC hun thuis. Het was niet altijd makkelijk, maar in die afgesloten wereld speelden zij, maakten ze vrienden en werden ze voor het eerst verliefd. Op Facebook noemen ze zichzelf 'asielzoeka's'. Sommigen zijn terechtgekomen in een rijtjeshuis in Noord-Holland, anderen in een Limburgse flat, maar door middel van sociale media blijven ze in contact en delen ze hun hoop, angst en herinneringen met elkaar.

Dat asielzoekers niet 'zielig' zijn maken de vier personages die regisseur Sergej Kreso - zelf ooit vanuit Bosnië naar Nederland gevlucht- volgt duidelijk. Alle vier staan ze op een kruispunt tussen verleden en toekomst, en allemaal hebben ze ambities en dromen: of dat nou een carrière als muzikant is of het vinden van de perfecte man.

2DOC: Asielzoeka 's (NL, 2014)
NPO 2, dinsdag 3 februari om 23.00 uur.

Het Groot-Brittannië van...

Reisseries zijn niet meer weg te denken uit het huidige documentaire aanbod. Wie kent programma's als Van Moskou tot Moermansk, Van Dis in Indonesië en het recente Onze man in Teheran niet?

De makers van 'Het België van... ', komen nu met de opvolger. In het Groot-Brittannië van... wordt de kijker vijf weken lang meegenomen door vijf bijzondere Britten naar het eiland dat ooit een wereldmacht was, maar steeds meer op zichzelf lijkt te zijn teruggeworpen. Waarom ligt het Verenigd Koninkrijk zo dichtbij, maar lijkt het zo ver weg?

Geen land dat zich meer bezighoudt met het koningshuis dan Groot-Brittannië. Alles wat er gebeurt met The Queen, Prince Charles, Prince Willam en de kleine George wordt breed uitgemeten in alle kranten. Historica en schrijfster Kate Williams legt ons leken uit waar de Britse obsessie met de royals vandaan komt.

Boegbeeld van de Labour partij Ken Livingstone is oud-burgemeester van Londen. Hij neemt ons mee op een reis door Groot-Londen. Ook advocaat Clive Stafford Smith komt aan bod. Vanuit zijn geboortedorp Dorset kijken we met hem naar de internationale macht van Groot-Brittannië.

Verder is er aandacht voor een theatermaakster uit Glasgow die Schotland laat zien en daarbij de vraag probeert te beantwoorden wat er met Schotland moet gebeuren na het referendum over onafhankelijkheid. Ook vertelt een schrijver van Brits-Indiase afkomst over de invloeden van de oud Britse kolonie.

Het Groot-Brittannië van...
NPO 2, elke zondagavond van 15 februari t/m 15 maart om 20.25 uur.

Oud-burgemeester van Londen Ken LivingstoneBeeld AP

Misbruikte Mannen

Een film over een zeer gevoelig onderwerp: volwassenen die als kind werden misbruikt door de kerk.

Regisseur Doret van der Sloot volgde vier jaar lang een groep slachtoffers van seksueel misbruik door leden van de Rooms Katholieke 'Broeders van Maastricht' met haar camera. Voor het eerst praten deze mannen openlijk over wat hen is aangedaan. Sommigen zeggen met zoveel woorden dat de angst van toen na al die jaren nog steeds door het lichaam raast.

In deze documentaire zoeken de slachtoffers allemaal naar een manier om het leed draaglijk te maken. Eén van hen, nu 61 jaar, besluit terug te keren naar het internaat in Amersfoort waar hij langdurig werd mishandeld.

Misbruikte mannen is sec gefilmd, de camera gericht op de hoofdpersonen ondersteund door helder licht. Minimalistisch, maar daardoor juist sterk en schrijnend. Terwijl ze in de lens kijken vertellen de heren over de trauma's die ze aan hun jeugd hebben overgehouden: claustrofobie, mislukte huwelijken, vliegangst en een altijd aanwezig gevoel van waardeloosheid. De documentaire bevat intieme omschrijvingen van wat heeft plaatsgevonden in schimmige kamertjes en op donkere plaatsen van de Katholieke internaten. Hoe kon dit alles onopgemerkt blijven? En wat was de rol van de ouders?

Misbruikte Mannen
NPO 2, woensdag 18 februari om 23.00 uur.

Mr. Dynamite - The Rise of James Brown

Het is alweer ruim acht jaar geleden dat soullegende James Brown overleed. Het juiste moment om de archieven te openen, vonden de Erven. Oscar winnend regisseur Alex Gibney en producent Mick Jagger dachten er net zo over een maakten de swingende documentaire Mr. Dynamite - The Rise of James Brown over de 'hardstwerkende man in showbizz'.

Aan de hand van de archiefbeelden wordt een levendig portret geschetst van Brown; vanaf zijn jonge jaren in South Carolina, waar hij een moeilijke jeugd had vol verwaarlozing, tot zijn activiteiten binnen de burgerrechtenbeweging. En natuurlijk is er een belangrijke rol weggelegd voor muziek, heel veel muziek, waarvan enkele niet eerder vertoonde optredens en studio-opnames.

Hoewel Brown er niet meer is krijgt de kijker toch antwoord op een aantal prangende vragen: Hoe ontwikkelde Brown zijn muziek en imago? Hoe kreeg de ster het voor elkaar om zelfs in de blanke muziekscene van de jaren zestig, in die tijd uiterst gescheiden van de zwarte, toch geaccepteerd te worden? En misschien nog wel het belangrijkste: Wie was de mens achter het icoon James Brown?

Mr. Dynamite - The Rise of James Brown
NPO 2, vrijdag 20 februari om 23.00 uur.

112 Weddings

Filmmakers kunnen niet altijd rondkomen van hun grotere projecten alleen, dus mening regisseur doet er wat klusjes naast. Zo ook Doug Block (51 Birch Street, The Kids Grow Up). Jarenlang verdiende hij bij door het maken van bruiloft filmpjes in opdracht. Hij nam intieme momenten op als het passen van de trouwjurk en de zenuwen van de bruidegom. En uiteraard het moment suprême zelf. In totaal legde hij 112 trouwerijen vast.

Nu, een aantal jaar later, gaat Block terug naar een aantal van deze koppels met de vraag hoe het getrouwde leven hen bevalt. Sommigen zijn nog altijd gelukkig samen, anderen zijn inmiddels uit elkaar en bij een paar koppels staat het huwelijk op knappen.

De brutale stijl, waarbij er hard wordt gesneden tussen de candidcamera beelden van de meest gelukkige dag uit het leven van de gehuwden en de harde HD-opnames die soms meer dan tien jaar later zijn gedraaid, geeft een eerlijke indruk over wat er in de loop der tijd verandert.

112 Weddings
NPO 2, maandag 23 februari om 20.20 uur.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden