SatireAlternatieve canon van Nederland

Vijf belangrijke historische gebeurtenissen die ontbreken in de geschiedeniscanon volgens De Speld

In Nederland: het boek onderstreept De Speld nog maar eens hoe groots uw land eigenlijk is. Vandaag bespreken ze vijf canonieke gebeurtenissen die niet in de Canon van Nederland staan. Schandalig!

De familie Vermeulen.  Beeld De Speld
De familie Vermeulen.Beeld De Speld

De grote trek van de eerste Nederlanders vanuit Afrika

De Nederlandse geschiedenis begint veel eerder dan de meeste mensen denken. Zo’n 300.000 jaar geleden waren er namelijk al Nederlanders, alleen woonden die toen nog in Afrika. 70.000 jaar geleden vertrokken de eerste Nederlanders vanuit Afrika. Niets ten nadele van dat continent, maar de Nederlanders waren toe aan een plekje voor zichzelf.

Grotschilderingen gemaakt zonder negen-tot-vijfmentaliteit.  Beeld Colourbox
Grotschilderingen gemaakt zonder negen-tot-vijfmentaliteit.Beeld Colourbox

Grotschilderingen laten zien dat een strenge selectieprocedure werd gehanteerd. Mensen die in Nederland wilden wonen, moesten pragmatisch, oplossingsgericht en communicatief vaardig zijn, met een proactieve houding en zonder negen-tot-vijfmentaliteit. Daartegenover stonden een uitdagende werkomgeving, flexibele arbeidstijden en voldoende groeimogelijkheden. Tienduizend jaar later was het zover: de eerste Nederlanders kwamen aan in Nederland.

Julius Civilis roept op tot Baxit

De oproep van Julius Civilis.  Beeld De Speld
De oproep van Julius Civilis.Beeld De Speld

In 69 na Christus kwam de Bataafse leider en eerste BN’er Julius Civilis in opstand tegen de Romeinse overheersers.

Het zuiden van Nederland maakte in die tijd deel uit van het Romeinse Rijk. Civilis wilde dat gebied zijn onafhankelijkheid teruggeven. Hij riep op tot een een Bataafse exit, toentertijd afgekort als Baxit.

Zijn oproep is bewaard gebleven, en ligt bij ons in het archief.

Schilderen van moord op Willem van Oranje

Omstanders pakten een penseel en hielpen Willem van Oranje niet.  Beeld De Speld
Omstanders pakten een penseel en hielpen Willem van Oranje niet.Beeld De Speld

Over Balthasar Gerards, de moordenaar van Willem van Oranje, weet de gemiddelde Nederlander van alles, maar weinigen weten dat ook veel omstanders zich op schandelijke wijze hebben misdragen tijdens de moord.

In plaats van de Vader des Vaderlands te hulp te schieten en medische bijstand te verlenen, pakten veel mensen een doek en penseel en begonnen te schilderen.

Uit de bewaarde zelfportretten blijkt dat niemand Balthasar ­Gerards achterna ging. In plaats daarvan was iedereen druk met zichzelf schilderen terwijl Willem achter hen lag dood te bloeden. Het gaat hier om een zwarte bladzijde uit de geschiedenis. Een ­gebeurtenis die we niet moeten vergeten en daarom een plek verdient in de Canon van Nederland.

Foto van één minuut voor ontzuiling in 1958

De familie Vermeulen, nét voor de ontzuiling.  Beeld De Speld
De familie Vermeulen, nét voor de ontzuiling.Beeld De Speld

Historici hebben altijd gezegd dat de ontzuiling een geleidelijk proces was. Deze foto van de familie Vermeulen, exact één minuut voor de ontzuiling genomen, bewijst het tegendeel.

Dekolonisatie van Groningen

Na de onafhankelijkheid van Suriname bleef er voor Nederland nog maar één echte kolonie over: de provincie Groningen.

Groningen werd na 1959 gekoloniseerd omdat er onder de grond een enorme gasbel was gevonden. Gas ­betekende voor alle Nederlanders een warme kachel, een vuurtje om op te koken en een douche om veel te lang onder te staan. Het betekende ook veel inkomsten; met het gas van ­Groningen kon de verzorgingsstaat worden betaald.

Nederland was vooruitstrevend: de Groningers mochten meedelen in de weelde. Ze kregen betaald voor hun werk bij de Nederlandse Aardolie Maatschappij en mochten hun eigen huizen aansluiten op het aardgas.

Toch was de lokale bevolking niet ­tevreden. De aardgaswinning betekende namelijk ook aardbevingen.

De lokale bevolking kwam tegen de Nederlandse overheersers in opstand. Geleid door verzetsstrijder Freek de Jonge en stadsmuzikant Joost Dijkema trokken zij naar de Randstad om protestliederen te zingen en heel boos naar Rutte te kijken in de talkshow Pauw & Jinek.

Ze maakten grote indruk en in 2019 verscheen licht aan het einde van de tunnel: de Nederlandse regering maakte bekend de gaswinning te staken in 2022. Zo kreeg Groningen zijn onafhankelijkheid terug.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden