RecensieViggo Waas - De meestervoorspeller

Viggo Waas levert met De meestervoorspeller een mooie en boeiende solo ★★★☆☆

De vele verhalen die hij vertelt zijn niet allemaal even relevant.

Joris Henquet
Cabaretier Viggo Waas in zijn solo 'De meestervoorspeller'. Beeld Jantje Geldof
Cabaretier Viggo Waas in zijn solo 'De meestervoorspeller'.Beeld Jantje Geldof

Viggo Waas is de meestervoorspeller. Het is een Joodse familietraditie, want ook zijn vader en grootvader waren meesters in het voorspellen van de toekomst. Nu heeft een voorspelling van Waas echter verkeerd uitgepakt en zijn de boze gedupeerden op zoek naar hem. Daarom schuilt Viggo in zijn kelder. We treffen hem in een donkere ruimte, tussen de stellingkasten, dozen en oude spullen, met op de achtergrond een trap die leidt naar het daglicht.

Met dit spannende uitgangspunt begint de cabaretsolo van Viggo Waas, die eigenlijk meer een toneelmatige solo is, aangezien de toon vaak ernstig is en er zeker geen hapklaar cabaret moet worden verwacht. Sinds het uiteengaan van de succesvolle groep Niet Uit Het Raam (NUHR) in 2018 staat Waas er alleen voor. In diezelfde periode verloor hij zijn moeder, wat hem als 57-jarige bij de vraag brengt ‘Hoe nu verder?’

De meestervoorspeller bestaat uit verhalen waarin tal van onderwerpen worden aangesneden. Waas vertelt over een referendum voor een jeu de boules-baan in zijn Amsterdamse woonbuurt, over een Franse nachtclub waar Charles Aznavour opduikt en over de dwangneurosen die hem plaagden als kind. De voorstelling is strak geregisseerd door Ruut Weissman. Waas vertelt in een imposant hoog tempo en er klinkt een sfeervolle soundtrack, waardoor je voortdurend bij de les blijft.

Niet elk verhaal is even relevant of raak en er had nog wel een scheutje humor bij gekund. Maar dit is zeker een mooi gemaakte, boeiende solo. Zal Waas na NUHR succesvol blijven in het theater? Laten we ons niet aan een voorspelling wagen, maar het begin is er.

null Beeld Jantje Geldof
Beeld Jantje Geldof

De meestervoorspeller

Cabaret

★★★☆☆

Door Viggo Waas. Regie: Ruut Weissman.

9/12, Theater Bellevue, Amsterdam. Tournee t/m 29/5.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden