'Viespeuk' werd mooi verzamelobject

De lange zwarte manen van Wally Tax stonden in de jaren zestig, toen hij frontman was van de Amsterdamse beatgroep The Outsiders, bekend als de langste van Nederland....

Menno Pot

Hij vertelde er altijd weer met jongensachtige trots over: dat hij bodyguards had, omdat meisjes aan zijn haar wilden voelen, terwijl jaloerse jongens hem in elkaar wilden slaan. Wally Tax, Amsterdammermet een Oekraïense moeder (zijn echte naam was Wladimir), was er trots op dat hij gold als een bijna even erge viespeuk als de Engelse Pretty Things, aan wie The Outsiders ook muzikaal verwant waren met hun ruige, op Bo Diddley geënte beatvariant. 'De Golden Earrings vonden we maar mietjes', zei Tax ooit.

The Outsiders braken in 1966 door met Lying All The Time. Er volgden nog vier toptienhits, waaronder To u ch en Monkey on your b a ck . Bij de woeste optredens van de band liep het vaak uit de hand.

Tax bleef aanvankelijk succesvol na het uiteenvallen van The Outsiders in 1970. Met zijn band Tax Free won hij in 1971 een Amerikaanse Billboard Award. Solo scoorde hij in 1974 een hit met Miss Wonderful. Ook Lee Towers brak door met een Tax-nummer: It ' s raining in my heart (1976 ).

Het ging bergafwaarts met Wally Tax toen in 1985 zijn grote liefde, de journaliste Laurie Langenbach, aan kanker overleed. Hij raakte verslaafd aan drank en drugs en kwam financieel aan de grond te zitten. Later stemde hij in met een Outsiders-reünie. De optredens in 1996 waren verrassend authentiek, maar toen Tax het na één tournee genoeg vond ('ik had geen zin in halfvolle kutkroegjes') ging de rest verder met een andere zanger. Alleen met gitarist Ron Splinter kon Tax daarna nog door één deur, zei hij in interviews.

Tax' laatste album The Entertainer (2002) verscheen drie jaar nadat hij door een val in de badkamer zijn schouder en heup brak. Daarna bleef het kwakkelen met de gezondheid en was hij naar eigen zeggen 'straatarm'.

The Outsiders genieten nog altijd volop erkenning onder beatliefhebbers. Originele elpees zijn kostbaar. De hit Touch werd opgenomen op Nuggets II, een Amerikaanse compilatie van de beste Europese beat. Dit stemde Tax cynisch: 'Erkenning? Ik merk er geen donder van. Met mij gaat het net zo lopen als met Vincent van Gogh: bij leven ondergewaardeerd, maar na zijn dood werd alles wat hij gemaakt had ineens goud waard.' Alleen had hij er toen geen sodemieter meer aan.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden