Vierkante Ei 2010: 2.200 inzendingen, 6 nominaties

De zes finalisten van het Vierkante Ei 2011, de amateur beeldende kunstprijs van de Volkskrant zijn P. van der Steen, B. Zuurbier, F. Visser, R. Oeben, W. Fledderus en M. Franssen. Komende zondagavond, 17 april, zal tijdens een rechtstreekse uitzending van het NTR-programma Kunststof TV bekend worden gemaakt wie de uiteindelijke winnaar is.

Mw. Zuurbier, The Northern Lament, strip. Wie kent hem niet (meer), Mr. Humphries uit Are You Being Served? Hij acteerde niet alleen, hij zong ook. Deze maakster is een echte fan en verstripte een lied van Mr.Humphries dat gaat over een jongeman die naar de grote stad gaat, maar zijn dorp niet kan vergeten.

De belangstelling voor deelname aan het Vierkante Ei was groot.

Ruim 2.200 kunstenaars hadden zich ingeschreven voor de prijs, die dit jaar voor de derde keer werd georganiseerd. Daaruit werden ongeveer duizend kandidaten geselecteerd om hun werk te laten zien in zes voorronden in Nederlandse musea. Op locatie in het Fries Museum (Leeuwarden), De Vleeshal (Middelburg), Centraal Museum (Utrecht), de Hermitage (Amsterdam), Van Abbemuseum (Eindhoven) en het Stedelijk Museum Schiedam selecteerden juryleden daar zestig halve finalisten. Uit die groep zijn nu de finalisten gekozen.

Onder deze zes kunstenaars zijn drie schilders, twee fotografen en een textielkunstenaar.

Het Vierkante Ei is een crossmediaal project van de Volkskrant, NTR, Kunstfactor, en zes toonaangevende musea voor moderne kunst. In het Van Abbemuseum, waar de jury gisteren bijeen kwam om de finalisten te kiezen, is tot en met 29 april nog werk te zien van de halve en hele finalisten.

Zie ook www.vierkanteei.nl

Dhr. F. Visser, Natuur op industrieterrein, foto. De fotograaf, vrachtwagenchauffeur Visser, heeft altijd zijn camera bij zich. Soms vindt hij een parel, zoals dit boompje dat vanuit een altijd donker hoekje naar het licht toegroeit. Een hoopvol, levendig beeld.
Mw. P.J.M. van der Steen, Harry Harlow onderzoekt, textiel. De maakster ageert tegen dierproeven door een historisch bekende figuur uit te beelden: Harry Harlow, die een beroemd onderzoek naar gedrag en binding bij chimpansees deed. Het werk is volledig in textiel gemaakt, met de rulle structuur van de surrogaat-moeder­aap uit het laboratorium.
Dhr. M.P. Franssen, Relapse, Photoshop. Als een monnik heeft de maker zijn eigen foto's van opgezette dieren verwerkt tot een dreigend, Jeroen Bosch-achtig drama. Tot in detail kloppen de verhoudingen en de kleurstelling. Zijn eigen portret zit er ook in: hij wordt meegesleurd, de diepte in.
Mw. W.A. Fledderus, Blauwe Man, reliëf. Op een schildercursus besloot de maakster dat zij het ruimtelijk werken toch niet kon laten en portretteerde een combinatie van haar medecursisten. Een rauw, expressief beeld in een palet van ijselijk blauw verbeeldt de ouderdom.
Dhr. R.M. Oeben, Alexander, schilderij. Vanuit alle hoeken van de zaal achtervolgde dit krachtige schilderij de jury. Een zeer persoonlijke ervaring zette de maker aan tot het schilderen van een serie over een staande figuur met een kind, maar pas bij dit werk lukte het ze beide er op te krijgen.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden