Achtergrond

Vier keer een nieuwe Mr. Show op Netflix

Vier seizoenen maakten komieken Bob Odenkirk en David Cross hun Mr. Show. Eenmaal van de buis bleek hoe invloedrijk het sketchprogramma was. Nu zijn er nieuwe afleveringen.

Simon Hendriksen
David Cross (l), Jay Johnston (m) en Bob Odenkirk (r) in With Bob and David. Beeld Netflix
David Cross (l), Jay Johnston (m) en Bob Odenkirk (r) in With Bob and David.Beeld Netflix

'Goed, eh, laten we het opnieuw proberen. Het is echt niet zo moeilijk.' Aan het woord is Ken Doral, presentator van The Pre-Taped Call In Show, een inbel tv-programma dat een week van tevoren wordt opgenomen. De kale presentator oogt verslagen. Stropdas los, manische blik, een bijna opgebrande peuk tussen de trillende vingers: 'Ons onderwerp vanavond is, nogmaals, bejaarden. We nemen het programma nu op en het wordt volgende week uitgezonden. Dus als u mij nu thuis ziet praten over bejaarden, bel dan niet om het daarover te hebben, want dan is het te laat. Belt u in plaats daarvan over koken, want dat is het onderwerp van volgende week. Als u had willen inbellen om over bejaarden te praten, dan had u dat vorige week moeten doen toen onze uitzending over huisdieren ging maar we het programma over bejaarden opnamen.' De telefoon in de studio rinkelt en het gaat uiteraard direct mis.

In het vervolg van deze nog geen vijf minuten durende sketch zien we hoe Doral vier afleveringen eerder met frisse moed en aanmerkelijk meer haar aan zijn nieuwe klus begint. De ingenieuze The Pre-Taped Call In Show-scène, met David Cross als de radeloze presentator Ken Doral, is illustratief voor Mr. Show With Bob and David, het voor comedy-nerds legendarische sketchprogramma dat Cross samen met Bob Odenkirk midden jaren negentig maakte voor betaalzender HBO.

Netflix

En Mr. Show, zoals het programma kortweg werd genoemd, is terug. Althans: een beetje. Voor Netflix hebben Odenkirk en Cross met enkele oud-castleden vier nieuwe afleveringen en een zestig minuten durende making-of special gemaakt, onder de naam (vanwege een rechtenkwestie) With Bob and David.

Dat Odenkirk (Saul Goodman uit de dramaseries Breaking Bad en Better Caul Saul) en Cross (vooral bekend als de 'never-nude' Tobias Fünke uit Arrested Development) een duo zouden vormen, lag niet voor de hand. Hun eerste ontmoeting begin jaren negentig verloopt ongemakkelijk. Cross, een komiek met een succesvolle livesketchshow in Boston, is tijdens een verblijf in Los Angeles een keer in het huis van Odenkirk die, na een teleurstellende ervaring als schrijver voor Saturday Night Live, werkt voor de comedyserie Get a Life. Odenkirk keurt hem geen blik waardig.

Ook een paar jaar later, wanneer ze elkaar treffen in de schrijverskamer van The Ben Stiller Show, klikt het niet. Maar enige maanden daarna, als ze tijdens een huisfeestje met een groepje in de keuken (altijd de beste plek) staan, krijgen ze vooral elkaar aan het lachen. Cross en Odenkirk besluiten samen te gaan optreden, HBO raakt overtuigd en geeft het duo carte blanche.

Bob Odenkirk. Beeld anp
Bob Odenkirk.Beeld anp

Intelligent, absurdistisch, grof, en cynisch

Mr. Show is intelligent, absurdistisch, grof, en cynisch. Afleveringen, ook de nieuwe, bestaan uit zowel comedy voor een studiopubliek als van tevoren opgenomen sketches. Dat de makers bewonderaars zijn van Andy Kaufman en Monty Python's Flying Circus is duidelijk zichtbaar. Net als bij Monty Python lopen scènes in elkaar over en intelligente structuren zoals die van The Pre-Taped Call In Show worden afgewisseld met flauwe grappen, bijvoorbeeld over Fartin' Gary, 's werelds beste scheten-artiest ('Fartist') die tijdens een optreden wordt overklast ('outfarted') door een toeschouwer.

Wanneer HBO, dan nog niet de succesvolle betaalzender van Sex and the City, The Wire en The Sopranos, in 1998 besluit het programma van de vrijdag- naar de maandagavond te verhuizen, lopen de toch al niet geweldige kijkcijfers verder terug. Na vier seizoenen en in totaal dertig afleveringen, is het in december 1998 gedaan. Desondanks: met de jaren groeit de populariteit. In studentenhuizen worden videobanden grijsgedraaid. Als in 2002 de dvd-box uitkomt en fragmenten op YouTube verschijnen, is de cultstatus definitief.

Makers van nu populaire sketchshows als Portlandia, Key & Peele, en Inside Amy Schumer: allemaal zeggen ze schatplichtig te zijn aan Mr. Show.

'Amerika's antwoord op Monty Python', dat mag overdreven klinken, maar toch. Eerder dit jaar plaatste het tijdschrift Rolling Stone Mr. Show op de derde plaats in een top-40 van beste sketchshows ooit, achter Saturday Night Live (2) en Monty Python (1).

Inmiddels zijn Cross en vooral Odenkirk grote namen in Hollywood, net als enkele medewerkers van toen zoals Jack Black, Sarah Silverman, en Tom Kenny (de stem van Spongebob Squarepants). Het verklaart ook de beperkte omvang van de comeback. Cross: 'We hebben naar de kalender gekeken en de enige manier om dit goed te doen, was door het tot vier afleveringen te beperken.'

De heren zijn zich ervan bewust dat hun reputatie op het spel staat. Of With Bob and David net zo'n indruk zal achterlaten als het vroege werk, durven ze niet te zeggen. Waarom dan toch het risico nemen? Tegen The New York Times gaf Bob Odenkirk het antwoord, geheel in stijl: 'We're briefly returning to remind everybody that we left.'

Mr. Show With Bob and David is sinds vandaag te zien op Netflix.

The pre-taped call in show

The audition

Een auditie ten overstaan van twee Hollywood producers loopt uit op totale verwarring wanneer de acteur een monoloog uit een toneelstuk getiteld 'De Auditie' probeert voor te dragen.

Mayostard

Concurrerende reclames voor twee tijdbesparende mosterdmayonaises met als uitsmijter een oplossing voor gebruikers van beide producten.

Druggachussets

Een typische vreemde jaren 70-kinderserie ontspoort in een vrij realistische, paranoïde drugs-trip, wanneer niemand meer lijkt te weten hoe je een pizza bestelt.

The Goodbye

Over de herkenbare en ongemakkelijke situatie waarin je na op straat afscheid te hebben genomen beiden nog een stukje dezelfde kant op blijkt te moeten gaan.

You're fired

Vier medewerkers hebben allen een grote mond tegen hun baas tijdens een vergadering. Met wisselende gevolgen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden