Vier journalisten in één week gedood in Syrië

Afgelopen week zijn er vier journalisten om het leven gekomen in de zuid-Syrische provincie Deraa. Woensdagnacht kwam Al Jazeera-correspondent Mahran al-Deeri om het leven, maandag werden drie journalisten van tv-zender Orient News gedood bij een raketaanslag.

Sakir Khader
Mahran al-Deeri. Beeld Aljazeera
Mahran al-Deeri.Beeld Aljazeera

Het CJP (Committee to Protect Journalist) bevestigde dat vandaag op haar website. Alle vier de journalisten kwamen om terwijl ze de gevechten in en rond het dorp Sheikh Miskeen in provincie Daraa belichtten.

Al-Deeri is een Syrische journalist die sinds oktober vorig jaar voor aljazeera.net werkte. Hij kwam om het leven toen de auto waarin hij reed in botsing kwam met een auto waarin Syrische rebellen zaten. De journalist bestuurde de auto met gedoofde koplampen om te vermijden dat hij gezien zou worden door troepen van Assad. Het is nog onduidelijk of al-Deeri's auto of de auto van de rebellen onder vuur is genomen op het moment van de crash.

Op de site van Al Jazeera's zegt waarnemend directeur-generaal van de zender, Mostefa Souag: 'Onze martelaar Mahran Al Deeri werkte al meer dan een jaar bij aljazeera.net en stond bekend om zijn moed, dapperheid en professionele verslaggeving van de Syrische revolutie in de zuidelijke regio Deraa en omgeving.'

75 journalisten vermoord in drie jaar

'Het aanvallen van journalisten zal ons er niet van weerhouden om de waarheid te blijven brengen. We doen dit ondertussen al 18 jaar', zegt Souag.'De afgelopen jaren hebben wij veel collega's verloren die verslag deden, maar onze dappere journalisten zijn toegewijd aan dit ondanks de voortdurende gevaren en uitdagingen.'

Maandag kwamen Orient News-correspondenten Rami Asmi, Yousef el-Dous en cameraman Salem Khalil om het leven toen de auto waarin zij zaten werd geraakt door een raket. Het voertuig was niet gemarkeerd als een persvoertuig, maar Orient News laat op website van het CJP weten dat de auto wel degelijk herkenbaar was als persvoertuig, aangezien er een satelliet op het dak van de auto was geïnstalleerd. Het televisie station zegt erin te geloven dat de aanval door troepen van president Bashar al-Assad rechtstreeks gericht was op de journalisten. Het CJP kon niet verifiëren of de raket daadwerkelijk direct was gericht op de auto.

'Zoveel Syrische journalisten hebben hun inzet met de dood moeten bekopen terwijl ze verslag deden van het conflict, maar zelfs voor Syrië, het verlies van drie journalisten in één aanval is een klap,' zegt CPJ Midden-Oosten en Noord-Afrika Programma Coördinator Sherif Mansour. 'Journalisten die verslag brengen van het conflict zijn burgers en we roepen de Syrische autoriteiten op om die status te respecteren.'

De afgelopen drie jaar zijn er al minsten 75 journalisten om het leven gekomen in Syrië, blijkt uit cijfers van het CPJ. Het gros van hen waren lokale verslaggevers, zoals al-Deeri en de twee van Orient News.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden