Vier jonge kunstenaars krijgen prijs Vrije Schilderkunst

Koning Willem-Alexander heeft vanmiddag de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst 2015 uitgereikt aan Joost Krijnen, Lennart Lahuis, Jouni Toni en Rabi Koria. De kunstenaars ontvangen elk een geldbedrag van 6.500 euro. Hun kunstwerken zijn vanaf zaterdag, samen met de schilderijen van de genomineerden te zien in het Paleis op de Dam.

Anna van Leeuwen
Jouni Toni Summer Day (2015) acrylverf op doek 150 x 200 cm. Beeld Tom Haartsen
Jouni Toni Summer Day (2015) acrylverf op doek 150 x 200 cm.Beeld Tom Haartsen

De jury ontving jaar 225 inzendingen, waaruit 24 genomineerden werden gekozen. In het juryrapport vertelt voorzitter Benno Tempel, directeur van het Gemeentemuseum Den Haag, dat de huidige generatie kunstenaars er vaak voor kiest 'alledaagse of triviale gebeurtenissen' te schilderen. Zo reageert schilderkunst volgens de jury op de overvloed aan afbeeldingen waar we aan blootgesteld worden.

De jury beschrijft Joost Krijnen (1983) als iemand die teken- en schilderkunst doet versmelten. Aan een van zijn winnende kunstwerken kwam inderdaad geen verf te pas: In Dreams Projected toont twee bijna spiegelbeeldige heren met een pendel en tekengerei in de weer, in stevige strepen van houtskool, pastel, potlood en kleurpotlood.

Joost Krijnen In Dreams projected (2015) houtskool, pastel, potlood en kleurpotlood op papier 105 x 130 cm. Beeld Tom Haartsen
Joost Krijnen In Dreams projected (2015) houtskool, pastel, potlood en kleurpotlood op papier 105 x 130 cm.Beeld Tom Haartsen

Lennart Lahuis (1986) won met twee kunstwerken waarin hij foto's bedekte onder een laag glas, papier en bijenwas. In Tradition (Group Portrait) zijn vanaf een afstand de vier figuren nog te onderscheiden, terwijl de was op het papier een soort continenten heeft gevormd. 'Door te verhullen onderstreept hij de inwisselbaarheid van het beeld in onze huidige westerse cultuur', volgens de jury.

Onder de winnaars is ook een kunstenaar wiens werk juist geen triviaal onderwerp heeft. Rabi Koria (1988) maakte het tegeltableau Homs, op elke badkamertegel schilderde hij met olieverf met een paar streken een gebouw, of soms delen van een gebouw, het gehavende geraamte van een gebouw. Koria slaagt er volgens de jury in de 'westerse kijker' te manipuleren.

Lennart Lahuis Tradition (Group Portrait) (2015) inkjet op hout, bijenwas en papier op glas 75 x 121 cm. Beeld  Tom Haartsen
Lennart Lahuis Tradition (Group Portrait) (2015) inkjet op hout, bijenwas en papier op glas 75 x 121 cm.Beeld Tom Haartsen

Jouni Toni (1984) maakt acrylschilderijen van platte kleurvlakken die samen soms een voorstelling vormen, soms amper meer dan zwevende vormen blijven. De jury roemde zijn 'lichtvoetige spel met kleur'.

Rabi Koria Homs (2014) olieverf op badkamertegels 135,5 x 210,5 cm. Beeld  Tom Haartsen
Rabi Koria Homs (2014) olieverf op badkamertegels 135,5 x 210,5 cm.Beeld Tom Haartsen
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden