Top & FlopWijn en handhaving

Vice onderzocht de wijn van Ridouan T. en de VVD was snel klaar met een handhavingstest

Wat er goed was en wat minder deze mediaweek.

Julien Althuisius en Paul Onkenhout
Het glas met de Pomerol van T. Beeld Nieuwsuur
Het glas met de Pomerol van T.Beeld Nieuwsuur

TOP

Nieuwsuur gaf maandag een kijkje in de villa in Dubai waar Ridouan T. uit Vianen zich schuilhield. Hij is de man die in de media vrij vaak de ‘meest gezochte man van Nederland’ werd genoemd. Nieuwsuur kreeg een rondleiding in de villa en maakte een reconstructie van de arrestatie.

Er was een los eindje: het glas (rode) wijn dat T. dronk toen de politie binnenviel. Daar werd niks over gezegd, en over de fles op tafel evenmin. Bij Vice stelden redacteuren een onbelangrijke, maar desondanks goede vraag: welke wijn?

Dankzij reacties op de sociale nieuwswebsite Reddit kwamen ze er snel achter dat het om een Chateau l’Evangile ging. ‘A nice Pomerol’, schreef iemand. Een ander stelde boos vast dat T. de bordeaux dronk uit een glas dat eigenlijk voor bourgogne is bestemd.

Wat het stuk op Vice helemaal af maakte, is dat ook nog even werd gebeld met Ilja Gort. De Chateau l’Evangile is volgens de wijnboer een geweldige wijn, vol en rijk en gemaakt van bijzondere wijnstokken op bijzondere grond. De prijs: ongeveer 400 euro per fles.

Dat T. de bordeaux uit een bourgogneglas dronk, keurde Gort goed. ‘Maar hij is toch moslim? Dan mag je toch sowieso geen wijn drinken? Maar ja. Ook geen mensen vermoorden.’

FLOP

Hij zal het zelf ongetwijfeld bedacht hebben. Het Amsterdamse VVD-raadslid Daan Wijnants wilde met een filmpje op Twitter aantonen dat Amsterdam een handhavingsprobleem heeft. Hij toog naar de Nieuwmarkt en gooide een paar kartonnen dozen op straat.

‘Wij gaan eens testen hoe lang het duurt voordat deze stapel dozen door de handhavers wordt opgemerkt’, zei Wijnants, nadat hij op bewonderenswaardig lullige manier achter de stapel dozen vandaan in beeld was opgedoken. Met zijn beste proletenimitatie duwde en gooide hij de dozen wat in het rond.

‘Dit is een experiment hoe lang het duurt voordat iemand er wat van zegt en voordat handhaving ons komt beboeten.’ (Misschien is dit wel een goed moment om op te merken dat het Amsterdamse college, met de VVD, in 2014 nog besloot te bezuinigen op stadsreiniging).

Na een half uur (een half uur!) was er niemand op komen dagen. ‘Dat zegt natuurlijk niets over de inzet van de handhavers’, zei Wijnants, alsof hij een week in een berg zwerfafval had zitten wachten, ‘maar wel iets over de capaciteitsproblemen.’ Zo zegt dit filmpje op zijn beurt natuurlijk niets over de inzet van raadsleden van de VVD, maar wel iets over de manier waarop ze hun tijd gebruiken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden