Verzoening is niet kosteloos

Het hele dorp loopt uit wanneer de karavaan van de Waarheids-en Verzoeningscommissie in Smitsrivier arriveert. De commissie zal er de zaak behandelen van Dirk Hendricks, een voormalig politieagent die onder het apartheidsregime gevangenen mishandelde....

De Zuid-Afrikaanse geschiedenis van na de apartheid laat zich moeilijk in een hapklare dramatische vorm gieten. Red Dust, gebaseerd op het gelijknamige boek van Gillian Slovo, vertelt een complex verhaal zonder te simplificeren.

Het optreden van de Wa a r -heidscommissie in de jaren negentig is in algemene zin een succesverhaal; de openbare zittingen trokken een streep onder het verleden, zonder dat het rechtssysteem overbelast raakte.

Red Dust laat zien dat de waarheid verschillende kanten heeft, en dat verzoening zelden kosteloos is. Het drama kent geen eenduidige helden of verliezers. Alex Mpondo, een succesvolle ANC-politicus, moet net zo goed een oude rekening betalen als zijn vijand Hendricks. Mpondo is een man met meerdere gezichten: soms een arrogante kwast, soms een onzekere jongen die niet durft te vertrouwen op zijn geheugen.

Het drama is niet onnodig dik aangezet. Veel spanning komt voor rekening van de acteurs, die knap laten zien dat een gespleten land gespleten karakters creëert. Vooral Chiwetel Ejiofor en Jamie Bartlett, als het slachtoffer en zijn beul, zijn indrukwekkend. Hilary Swank, aangetrokken om de productie wat Hollywood-glans te geven overtuigt als de advocate die met tegenzin terugkeert naar haar geboorteland.

Een politiek drama als R ed Dust, genuanceerd tot het bittere eind, loopt het risico vast te lopen in zijn goede bedoelingen. Dat is niet gebeurd.

De zelfverzekerde regie van nieuwkomer Tom Hooper voorkomt stroperigheid. R ed Dust is een film zonder vuurwerk, maar met een verrassende diepgang.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden