Verzetspredikant en spion Dietrich Bonhoeffer heeft nu eigen glossy

Na de Messias heeft nu ook een van zijn dapperste dienaren uit de twintigste eeuw een eigen glossy. 'De Bonhoeffer' - ondertitel 'Spion, predikant, held' - ligt vanaf deze week in de grotere boekhandels. ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers was hoofdredacteur van de eenmalige uitgave. Segers put inspiratie uit het leven van de Duitse predikant en verzetsheld. Pacifist Bonhoeffer (1906 - 1945) besloot dat Hitler alleen met geweld kon worden gestopt. Hij bekocht zijn betrokkenheid bij de mislukte aanslag met zijn leven.

Archieffoto van Dietrich Bonhoeffer. Beeld anp
Archieffoto van Dietrich Bonhoeffer.Beeld anp

Dat geloof en spiritualiteit prima in een glimmend jasje passen, bewijzen bladen als Happinez en de eenmalige uitgave Jezus! Het blad Bonhoeffer begon als een chique folder bij een dvd-box over de verzetsheld, vertelt Peter van Dijk van christelijke uitgeverij Vuurbaak. Toen hij ontdekte dat Segers, met wie hij eerder samenwerkte, 'Bonhoeffer-fanaat' is, vroeg hij hem hoofdredacteur te worden en groeide de folder uit tot heuse glossy met een oplage van 7.000 stuks.

De bijna honderd pagina's waren snel gevuld, zegt de uitgever. 'Bonhoeffer is een super inspirerende kerel waar je veel mee kan.' Het is een christelijk tijdschrift geworden over een christelijke held, maar de intentie is niet om te bekeren. Als het blad al een missie heeft dan is het de boodschap: 'Probeer net zo te leven als Bonhoeffer.' ChristenUnie-voorman Segers hoef je dat niet te vertellen, dat doet hij al jaren. Hij noemt hem 'mijn held' en 'een van de meest inspirerende figuren uit de historie'.

Couppoging tegen Hitler

Bonhoeffer ontvluchtte aanvankelijk de dienstplicht in nazi-Duitsland door naar vrienden in New York te vertrekken, maar keerde niet veel later terug om zich bij het Duitse verzet aan te sluiten. Hij was een van de eersten in Duitsland die het kwaad van Hitler inzag, zegt Segers. Wilde hij na de oorlog het evangelie kunnen verkondigen in zijn land, dan moest hij daar ook tijdens de oorlog zijn, vond hij. Zijn rol bij de couppoging tegen Hitler was om informatie over het plan naar geallieerde krachten in het buitenland te smokkelen. Hij werd in 1943 opgepakt voor het helpen van Joodse vluchtelingen. Hitler overleefde de bomaanslag in 1944. Bonhoeffer werd in april 1945 geëxecuteerd.

'Niet weglopen, maar daar zijn waar je moet zijn', is de les die Segers eruit trekt. Hij dacht aan Bonhoeffer toen Arie Slob hem vroeg hem op te volgen als fractievoorzitter. Hij vindt het niet 'alleen maar leuk' om 'volop in de wind te staan'. Ik wilde vooral een goed Kamerlid worden, fractievoorzitterschap was geen droom die uitkwam. 'Mijn keus was natuurlijk veel minder dramatisch', maar indachtig Bonhoeffer accepteerde hij de verantwoordelijkheid. De Duitse predikant gaf ook houvast bij de keuze voor bombarderen in Irak en Syrië. In sommige gevallen moet je het kwaad met geweld bestrijden. 'Niets doen is soms erger dan iets doen', vond Bonhoeffer. Laat je de yezidi's over aan hun lot terwijl IS oprukt? Nee, wist Segers dus. Het is kiezen tussen verschillende kwaden, schone handen houden gaat niet.

Fractievoorzitter Gert-Jan Segers van de ChristenUnie. Beeld anp
Fractievoorzitter Gert-Jan Segers van de ChristenUnie.Beeld anp

De glossy is geen ChristenUnie-blad, benadrukt hij. Zie bijvoorbeeld een dubbelinterview met oud-PvdA-politici Myrthe Hilkens en Jan Pronk over de betekenis van Bonhoeffer. Wat blijkt: Pronk werd in de jaren zeventig al geïnspireerd door diens boek 'Verzet en overgave'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden