Verzamelaar wil schenking weghalen bij Wereldmuseum

Kunstverzamelaar professor Piet Sanders is van plan zijn schenking van etnografica aan het Wereldmuseum in Rotterdam weg te halen uit onvrede over de koers van de instelling....

Dat schenkers werken weer opeisen, komt zelden voor. Sanders (94), emeritus hoogleraar recht aan de Erasmus Universiteit, heeft samen met zijn vrouw een grote reputatie opgebouwd als collectioneur van moderne kunst en etnografica. Hij zat in aankoopcommissies van het Stedelijk Museum in Amsterdam, het Kröller-Müller op de Veluwe en Boijmans Van Beuningen in Rotterdam. Het echtpaar heeft honderden kunstwerken aan instellingen geschonken en ontving in 1997 de zelden uitgereikte museummedaille.

Sanders heeft in het verleden meer geklaagd over de manier waarop het Wereldmuseum met zijn collectie omging. Volgens hem zijn de sculpturen – volgens kenners van uitzonderlijke kwaliteit – slechts zelden te zien. Het gros bevindt zich in het depot in Alexanderpolder. Sanders zegt ook dat bij de schenking is afgesproken dat de collectie zou worden beheerd door een conservator Afrikaanse kunst. De toenmalige functionaris, Erna Beumers, is enkele jaren geleden vertrokken na een intern conflict en nooit opgevolgd.

Sanders is van opvatting dat het museum niet meer als museum functioneert. Expositieruimte zou steeds meer worden opgeofferd aan commerciële activiteiten. Na de zomer sluit de instelling de deuren voor een verbouwing. De gewezen balzaal van prins Hendrik op de eerste verdieping krijgt de functie van feestzaal en op de begane grond wordt het restaurant uitgebreid. Sanders hoopt wel dat zijn verzameling op termijn weer kan terugkeren naar Rotterdam en wil daarover afspraken maken met de gemeente.

Wethouder Kaya van cultuur kon gisteren niet reageren. Directeur Stanley Bremer van het Wereldmuseum zegt niet te zullen proberen Sanders tot andere gedachten te brengen. ‘Van de vijftig stukken staan er tien in de vaste opstelling. Dat is voor de heer Sanders kennelijk niet genoeg.’ Hij spreekt tegen dat het museum zich bij de schenking heeft verplicht tot het in dienst houden van een curator Afrika. ‘Dat staat niet in het contract.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden